Uurimus ilmus ajakirjas New England Journal of Medicine. „Meie tulemused viitavad, et ametlik orkaan Maria põhjustatud surmade arv on tegelikkusega võrreldes märkimisväärselt alahinnatud,“ öeldakse selles.

Küsimus on tõlgendamises ja orkaani põhjustatud korralageduse surmadega sidumises, mitte selles, et orkaan oleks otseselt üle saare liikudes kordades rohkem inimesi tapnud. Selle aasta alguses külastasid Harvardi teadlased 3299 suvaliselt valitud majapidamist (saarel on neid kokku üle 1,1 miljoni) ja küsitlesid inimesi pärast orkaani koduta jäämise, taristuprobleemide ja surmapõhjuste teemal.

Selgus, et 20. septembrist 2017. aastal, mil orkaan Puerto Ricole jõudis, kuni eelmise aasta detsembrini toimunud surmajuhtumitest tervelt kolmandiku võis kanda puuduliku tervishoiu kraesse – kas siis ei pääsetud arstiabile üldse ligi või polnud näiteks elektrit, et erinevaid haiglaseadmeid tööle panna. Paljude krooniliste haigete olukord muutus pärast orkaani halvemaks, mitmed raviasutused olid kinni ja polnud ka arste.

Pole teada, kui paljud neist surmadest oleks ära hoitud, kui orkaani poleks tulnud ja elu oleks häirimatult kulgenud. Fakt on aga, et Puerto Rico elanikke suri kolme kuu jooksul pärast orkaani palju rohkem kui aasta varem sama perioodi jooksul.

USA Today ütleb, et teadlased laiendasid selle hulga kogu saarele ja saidki tulemuseks, et kokku võis orkaani tõttu elu kaotada vähemalt 4600 inimest. See on nende hinnangul veel tagasihoidlik arv.

Keskmiselt oli üks majapidamine orkaani järel 84 päeva elektrita, 68 päeva veeta ja 41 päeva ilma telefonisideta. 2,8 protsenti inimestest pidi kodust lahkuma.

Puerto Ricos teeb õnnetussurmade arvestamise veel keeruliseks seegi, et iga sellise juhtumi tõttu surnud inimese laip tuleb tuua San Juanis asuvasse kohtumeditsiiniinstituuti, kus siis see üle vaadatakse. Orkaanijärgses segaduses ei pruukinud paljud seda teha. Veel võib surmatunnistuste saamine venida ja nii edasi.

„Need arvud on oluline iseseisev võrdlusmaterjal ametliku statistika kõrvale, mida praegu ümber hinnatakse,“ kirjutab teadlasterühm. „Need viitavad otse sellele, et USA valitsus ei pööranud Puero Rico haavatud infratsuktuurile piisavalt tähelepanu.“