Pühapäeva keskpäeval jõudis tsüklon Atlandi ookeani keskossa (~47ºpl; 20ºlp) ja on järjest ägenenud. Tsükloni lõunaserva mööda kandub ookeani 40-ndailt laiustelt kaasatoodud subtroopiline soe ja niiske õhumass. Atlandi 50-ndate laiusteni on aga loodevool kandnud Labradori poolsaare ja Gröönimaa vaheliselt alalt külma õhumassi. Jätkuv vastasseis soodustab sünoptilise olukorra edasist teravnemist.  Esmaspäeva õhtuks saavutab tsüklon oma maksimumvõimsuse (tsükloni keskmes õhurõhk ca 965 hPa) ja jõuab Taani väinade kohale. Eeldatav trajektoor kulgeb öösel üle Lõuna-Rootsi ja Stockholmi Botnia lahele, hommikuks Soome rannikule ja päeval üle Soome Karjalasse. Sellisel kursil liikuv erakordselt aktiivne tsüklon tõstab tuule Eestis ohtlikult tugevaks. Tormituul on erakordselt ohtlik laevadele, sisemaal võib murda puid ja olla maanteedel liiklejaile külgtuulena ohtlik, teatab EMHI.


Püha Juudas 2013

Briti meedia on sellele tormile andnud nimeks St Jude, Saksamaa allikad aga Christian. Tegemist on viimase viie aasta tugevaima tormiga, mis üle Briti saarte pühkinud, kuigi kahjud on olnud siiski suhteliselt tagasihoidlikud. Hüüdnime oli tormile andnud Weather Channel, kuna tänane päev on pühendatud pühale apostlile Juudas Thaddäusele (väidetav Jeesuse vend, mitte ajada segi reeturi Juudas Iskariotiga). Tegemist on katoliku kirikus lootusetute ettevõtmiste ja nurjunud katsete kaitsepühakuga.

Madalrõhkkond kujunes Põhja-Ameerika esisel, ja suundus itta, pühkides tüüpilise tugeva sügistormina üle Suurbritannia ja nüüd on võtnud suuna Rootsile. Wrighti saarel mõõdeti tuuleiilide kiiruseks 159 km/h (44 m/s), Prantsusmaal Bretagne tipus mõõdeti 133 km/h (36,9 m/s). Hollandi rannikul mõõdeti 130 km/h (36,1 m/s). Teadaolevalt sai Inglismaal murdunud puude all surma kaks inimest. Suffolkis puhus torm külili kahekorruselise bussi, mitmel pool rebiti majadelt katuseid. Briti valitsuse maja katusele murdus aga naabruses seisnud kraana.

Rekordite raamatust

Kõigi aegade rekordiliseim tuuleiili kiirus Maa peal mõõdeti 10. aprillil 1996 Austraaliat tabanud troopilise tsükloni Olivia ajal - 408 km/h ehk 113 m/s, maa kohal on olnud rekordiks aga Washingtoni mäe tipus New Hampshire'is - 1934. aastal 372 km/h ehk 103 m/s. Tõenäoliselt on tornaadode ajal tuuleiilid veelgi kiiremad, aga neid pole olnud võimalik täpsemalt mõõta - räägitakse küll rekordist 1999. aastal - 486 km/h ehk 135 m/s. Tänavune Briti sügistorm selliste näitudega ei võistle.

Beauforti tuulteskaala kohaselt nimetatakse orkaanideks neid, mille ajal saavutatakse 118 km/h (32,8 m/s), omakorda jagatakse orkaane aga viieks kategooriaks, millest tugevaim algab peale kiirusest 220 km/h (61 m/s).