Normaalsetel aastatel on aastavahetuse paiku põhjanabal püsivalt enam kui miinus 30 kraadi, kuid sel nädalal võib temperatuuri seal hetkeks võrrelda pigem USA California osariigiga, kus valitseb parajasti pluss kolme kuni kuue kraadine temperatuur. Eestis on külmem.

Igatahes kolmapäevaks on mõned ilmajaamad ennustanud peaaegu, et plusskraade põhjanabale.

Euroopa allikad on ka konservatiivsemad oma ennustustes kui USA omad. Norra allikate andmetel oli teisipäeval põhjanabal veel miinus 39 kraadi, kolmapäeval kella 12-16 vahele pakutakse temperatuuriks -4 kraadi. Aga USA allikates räägitakse isegi kuni 50-kraadisest temperatuurihüppest, kolmapäeva päeval. Neljapäevaks peaks pöörane pakane (ligemale miinus 40 kraadi) küll põhjanabal taastuma.

Tormituuled, mis soojema õhumassi üle põhjanaba puhuvad, peaks Spiegeli andmetel saavutama orkaani mõõtu, mis on Põhja-Atlandi kohal sel ajal normaalsed, kuigi harva esinevad, aga nüüd on ka mitu juhust kokku sattumas. Õhurõhk on igatahes järsult langemas, ligemale 920 millibarini (võrdub sama mitme hektopaskaliga), ennekõike peab maruilmaks valmistuma Island, kuid puutumata ei jää ka Suurbritannia.

Räägitakse lausa pommtsüklonist.

Laevnikel on soovitav praegu Põhja-Atlandist eemale hoida, sest lained paisuvad 15 meetri kõrgusteks ning lainetus muutub eriti ägedaks.