Kas oled „päästerõngast“ vöö ümber tüdinud? Ära dieediga siiski üle pinguta. Teadus­uuringud osutavad, et keha rasvavarud lausa kubisevad tüvi­rakkudest, mis suudavad parandada kõike alates kroonilistest haavadest kuni kahjustunud südameni. Seega polegi põhjust rasva pidada keha suurimaks patuoinaks, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Ohoo, rasv! Just nii võib peagi hüüda kirurg, opereerides südametrombiga haiglasse toodud patsienti. Tohtri sõnade taga ei ole kahjurõõm, vaid teejuhis tervenemise suunas. Su oma rasv võib su nõrgenenud südant tugevdada ja parandada, aidates tal haigusest üle saada.

Rasvast – või õigemini rasvas leiduvatest tüvirakkudest – on saamas uus universaalne ravim, mis trumpab üle senised ravimeetodid olukordades, kus haavad ei taha paraneda või süda lööb normaalsest nõrgema jõuga.

Kui keha muid tüvirakke on tavaliselt keeruline ja riskantne hankida, siis rasvas leidub neid ohtralt ja need on kergesti kättesaadavad. Kõik see lubab meil oma keharasvale vaadata hoopis leebema pilguga.

Tüvirakud on ainulaadsed rakud, sest võivad n-ö spetsialiseeruda erinevateks rakutüüpideks. Seepärast saab tüvirakke kasutada organismi lihaste ja luude kahjustunud koe parandamiseks.

Alates maailma esimesest luuüdisiirdamisest 1957. aastal on teadlased eelistanud luuüdist pärinevaid tüvirakke. Et olemas on ka rasvatüvirakud, sellele said teadlased jälile alles pärast aastatuhandevahetust.

Need paiknevad hajusalt rasvarakkude vahel ja on viimastest palju väiksemad, kuid moodustavad arvuliselt ligikaudu ühe protsendi keha rasvavarudest. Seega leidub neid kehas üle tuhande korra rohkem kui luuüdi tüvirakke.

Teiseks on tüvirakkude hankimine luuüdist keeruline, vaevarikas ja sugugi mitte ohutu protseduur. Rasvatüvirakud seevastu on põhimõtteliselt lausa käeulatuses.

Ainuüksi USAs sooritatakse igal aastal 400 000 inimesele rasvaimu, sageli vaid ilukirurgilistel põhjustel. Selle käigus saadakse mitu tonni inimrasva, mida praegu peetakse lihtsalt bioloogiliseks jäätmeks, kuid millest võiks hankida tervistavaid tüvirakke.

Rasvatüvirakkude omadustest ja nende kasutamise väljavaadetest loe lähemalt aprillikuu Imelisest Teadusest!