Värsked mälestused ja äsja omandatud teadmised on teatavasti haprad ning võivad hõlpsasti hajuda. Aju peab neid pikemaajaliseks säilitamiseks töötlema ja korrastama, see protsess usutakse toimuvat peamiselt une ajal, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Ent uuemate uurimuste kohaselt leiab samalaadne kinnistusprotsess aset ka siis, kui ärkvel inimene teeb töös kümneminutilise pausi ja lihtsalt laseb oma mõtetel vabalt uidata.

Juba 2012. aastal õnnestus Suurbritannia Heriot-Watti ülikooli teadlasel Michaela Dewaril näidata, et kümneminutilise pausi järel suutsid inimesed paremini meenutada, mida neile äsja oli räägitud.

Isegi nädal hiljem oli pausi pidanud katsealustel meeles rohkem fakte neile räägitud jutust kui neil, kes pausi ei pidanud.

Pausi veetsid katsealused vaikses tühjas ja hämaras toas, kus polnud telefone ega muid segavaid elektroonikaseadmeid. Kui neilt hiljem küsiti, mida nad pausi ajal mõtlesid, vastas enamik, et lasi oma mõtetel lihtsalt rännata. Soovi korral võib seda nimetada ka lihtsalt molutamiseks.

Värskes uurimuses tõestab Dewar koos Edinburgh' ülikooli teadlase Michael Craigiga, et säärane paus parandab ka ruumilist mälu.

Katses demonstreeriti inimestele virtuaalset maastikku. Katseisikud, kes pidasid seejärel väikese puhkepausi, suutsid hiljem mälu järgi märksa paremini maastikul orienteeruda kui need, kes veetsid selle aja mängides.

Seega toimub mälestuste kinnistamine ka ärkvel olles, kui selleks ajule puhkuse näol võimalus antakse, järeldavad teadlased.

„Paljud inimesed arvavad, et aju on nagu muskel, mida tuleb kogu aeg treenida. Kuid võib-olla ei ole see kõige õigem lähenemine,“ ütles Dewar ajakirjale New Scientist.

Avastus, et aju saab mälutööga tegeleda ka ärkvel olles, pakub lohutust unetutele. Ent veel huvitavam on tõsiasi, et puhkus aitab isegi amneesia all kannatavaid patsiente.

Dewari poolt läbiviidud katses suutsid mäluhäiretega inimesed, kes puhkasid 9 minutit, meenutada 30-80% sõnadest, mida neile enne puhkust ette loeti. Ilma puhkuseta ei suutnud enamik meenutada ühtki sõna.