Eelmisel nädalal teatati Libeeria Marylandis asuvast Jagelokeni asulast, et juba kolmandat korda on kabuhirmus metsast põgenenud elevandikarjad trampinud segi sealsed põllud ja lõhkunud hooneid, sest miski metsas ajas neid paanikasse.

Kuna salaküttide püssipauke enam sealsetest metsadest ei kosta (võimud keelasid salaküttimise ära, aga veelgi tõhusam argument, mis salakütid Libeeriast eemale ajas, oli ebolaepideemia), siis paistab peamiseks elevante hirmutavaks asjaks olevat ilma loata metsast puumaterjali hankivate külaelanike tekitatud lärm.

On ka võimalik, et keegi on meelega elevandikarja küla peale kihutanud.

Sarnaseid intsidente on varem nähtud ka mujal Libeerias.

Libeeria elas 1989-2003 üle kaks kodusõda ja samal ajal kasutasid võimuvaakumit ära ka kuritegelikud vandlikütid, kes tapsid piiramatult Libeeria elevante. 2011. aastaks olid salakütid tapnud seal juba ligi 19 000 elevanti ja vaid tuhat elevanti oli veel elus.

2013. aasta ebolapuhang, mis salakütid Libeeriast eemale peletas, tuli seega nähtavasti elevantide jaoks kriitilisel hetkel, kuigi nõudis ligemale 5000 inimelu ja hävitas riigi oma meditsiinisüsteemi. Elevandid ebolasse ei nakatu.