Video on pärit Venemaa sõjaväe telejaamast, ehk selle autentsust kontrollida on sisuliselt võimatu, välistada ei saa ka manipulatsioone videoga, aga hiiglaslik, sajameetrise läbimõõduga lehter on avanenud maa sisse 35 kilomeetri kaugusele sealsest suurimast, Bovanenkovo gaasimaardlast.

Siberian Times on igatahes teatanud, et selle augu tekkele on olemas teaduslik seletus. Venemaa Teaduste Akadeemia on juba valmistamas ette ekspeditsiooni, et selle loodusnähtuse tekke põhjusteni jõuda. Kindel on see, et meteoriidikraatriga tegemist ei ole. Plahvatus võis ju põhjuseks olla, aga igatahes mitte inimeste tekitatud, väidetakse.

Karstilehtreid on nähtud ootamatult tekkimas vägagi erinevates kohtades meie planeedil. Jamali poolsaarel tuleb aga arvesse ka üleilmne kliimasoojenemine, mis teatavasti on viimastel aastatel püsivalt lahti sulatanud nn kirdeväila ehk põhja meretee, ja ilmselgelt on sulamise märke näha ka Jamali poolsaart katvas igikeltsas.

On oletus, et just igijää sulamisel on maa sisse kogunenud gaase, mis siis ühel hetkel on plahvatuslikult kraatri tekitanud. Teine oletus on, et tegemist on nn pingoga, hiiglasliku maa-aluse jääkamakaga, mis kerkinud pinna ligi ja siis ära sulanud. Igijää on ju kilomeetreid paks kiht.

Bovanenkovo gaasimaardla avastati 1972. aastal, kuid alles 2012. aastal hakati sealt tõsiselt gaasi pumpama, maardlat haldab Gazprom ja gaas sealt jõuab Euroopasse peamiselt Nord Streami kaudu.