Paaritumine on igasuguse elu edasikestmise alus. Kuid Austraalia metsades vallandub igal aastal, vahetult enne kevadet tõeline seksiorgia, millele mujalt planeedilt on raske vastet leida. Üks pisike, hüperaktiivne kukkurloom alustab peaaegu katkematut seksimaratoni, mis kestab kolm nädalat, ja lõpeb isasloomade pimedaks ja karvutuks jäämise järel paratamatult surmaga.

Isased peavad vahetpidamatult hüppama emase juurest teise juurde, sest massiivne hormoonilaeng, mis nende organismis valla pääseb, võtab nendelt immuunsuse ja põhjustab karvade väljalangemise. Nendel tekivad sisemised verejooksud, nad võivad kaotada silmanägemise ja mõne nädalaga on peaaegu iga isaloom juba surnult maas lebamas, samas kui emased valmistuvad sünnitama ja järglasi üles kasvatama.

Ja kuigi seksimaratoni lõpptulemus on ette näha, ei hooli isased sel ajal tõesti millestki muust, kui järgmise emase otsa hüppamisest. Ei ole aega süüa, juua, puhata. Ei mingit kurameerimist ega flirti, lihtsalt katkematu "panemine". Queenslandi tehnikaülikooli ökoloog Andrew Baker pidi lausa tunnistama, et seksinäljas isane jätkas emase "kargamist" isegi tema peopesal.

Sunnib neid loomi selleks lausa astronoomilisi mõõtmeid saavutav testosteroonitase. Kortisooli tekib neil organismi aga nii palju, et isaste keha hakkab koost lagunema, luud murenevad, veresuhkur läheb lakke. Haavad tekivad ja kunagi ei parane. Emased on küll omaette stressi all, aga nende hormoonitase ei jõua ligilähedalegi, kirjutab Wired.

Ükski isasloom ei ela vanemaks kui 12 kuud, samas kui emaste keskmine eluiga on kolm aastat. Isaste elutsükkel ongi nähtavasti sünnist kuni esimese (ehk viimse) paaritumiseni. Kogu vahepealse elu kulutavad nad aga õgimisele ja rasvakogumisele, et elu suursündmuseks valmis olla. Emased kasvavad 80 millimeetri, isased 120 millimeetri pikkuseks, kaaluga vastavalt 16 kuni 170 grammi.