Ehkki paljud inimesed peavad parasiite üldiselt nuhtluseks, rõhutab kilpkonnade parasitoloogia spetsialist ja uue liigi esmakirjeldaja Thomas R. Platt, et inimesed, kes tegelevad nende elusolendite uurimisega, peavad neid imetlusväärseteks ja ebatavaliselt kohanemisvõimelisteks. Vahendab Red Orbit.

Avastusest teada andnud pressiteates märkis ta, et lameusse ohustavad nende elutsükli vältel uskumatud takistused, muu hulgas see, et nugilised peavad küpsemiseks ja paljunemiseks pidama vastu peremeesorganismi immuunsüsteemi ränkadele rünnakutele.

Lameusside hõimkonda kuulub 4 klassi:

Ripsussid (Turbellaria)
Paelussid (Cestoda)
Ainupõlvsed (Monogenea)
Imiussid ehk kahepõlvsed (Trematoda ehk Digenea)

Uuele liigile anti ametlikuks ladinakeelseks nimetuseks Baracktrema obamai. Need kilpkonni nakatavad ussikesed on kauges suguluses parasiit-lameussidega, kes põhjustavad inimestel skistosomiaasi — laastavat tõbe, mis tabab arengumaades igal aastal miljoneid inimesi. Schistosoma kuulub imiusside hulka.

Uurijad arvavad, et tõenäoliselt on äsjaavastatud nugilised inimestel haiguseid esile kutsuvate lameusside evolutsioonilised eellased. Uuele liigile nime valimises osalenud teadlased selgitasid, et antud nugilisterühma evolutsioonilise tausta uurimine võib täiendada meie teadmiseid skistosomiaasi päritolust ja kujunemisloost ning aidata leida uusi lähenemisi haiguse tekitatavate kahjustuste paremaks uurimiseks.

Baracktrema obamai oli viimane organism, mille Platt tuvastas, enne kui Indiana osariigis tegutseva Saint Mary kolledži professori ameti maha pani. Liikide nimetamine inimeste järgi on üsna tavaline ja üldiselt peetakse seda auasjaks. Platt märkis, et ajendi liigi nimetamiseks Obama järgi andis talle genealoogiline uuring, mis tuvastas tema enda ja presidendi suguvõsadel kauge ühise eellase.

„Ma olen andnud mitmele liigile nime mõne inimese järgi, keda ma imetlen. Nende hulgas on mu äi, mu doktoritöö nõustaja ning mitu head akadeemikust või amatöör-looduseuurijast sõpra,“ rõhutas Platt. „Baracktrema obamai nimi jääb kestma seni, kuni kestab nende tähelepanuväärsete organismide süstematiseerimine.“