Lancasteri ülikooli psühholoogid Dr Jared Piazza ja Dr Neil McLatchie koos Cecilie Oleseniga Londoni ülikooli kolledžist (UCL) näitasid meestele ja naistele pilte vasikatest, kängurupoegadest, põrsastest ja lambatalledest ja uurisid, kas ja kui palju nende lihaisu pärast piltide vaatamist muutunud on.

„Leidsime, et nii mehed kui naised peavad koduloomade poegi armsateks ja haavatavateks ja tunnevad nende suhtes hellust ja soojust,“ ütlesid teadlased pärast uurimuse läbiviimist.

Need positiivsed tunded mõjutavad mehi ja naisi siiski erinevalt, kuna meeste isu liha järele kahanes palju vähem kui naiste oma. Dr Piazza sõnas, et see võib olla tingitud sellest, et ka tänapäeva moodsas ühiskonnas võtavad paljud naised siiski hoolitseja rolli enda peale.

„Meie järeldused võivad peegeldada naiste suuremat emotsionaalset häälestatust beebide ja laiendatult ka loomapoegade lainele,“ lausus ta. „Liha on seostatud ka maskuliinsuse ja valgusöömise abil lihaseid kasvatavate nn „kõvade meeste“ ning ka eelajalooliste küttidega. Naiste suhtumine lihasse on märksa ambivalentsem ja nende identiteet pole sellega samamoodi seotud.“

Teadlased näitasid kõigepealt katses osalejatele lihast valmistatud eine pilti koos pildiga, millel oli mõni tuttav (vasikas või pull) või eksootiline (kängurupoeg või täiskasvanud känguru) loom. Osalejatele öeldi, et liha on pärit pildil kujutatud loomast.

„Leidsime, et meeste ja naiste suhtumine sellesse, kui isuäratavaks nad liha pidasid, oli erinev. Naiste isu liha järele oli palju madalam, kui näitasime liharooga koos loomapoja pildiga - olenemata sellest, kas tegu oli tuttava või eksootilise looma lihaga,“ selgitatakse tulemusi.

Järgmise uuringu käigus näidati inimestele pilte, millest osade peal oli vasikas, osadel lehm ja osadel polnud üldse mingit looma - ja inimesed pidid jälle oma isu liha järele hindama. Selgus, et pärast vasika pildi näitamist oli liharoog vähem isuäratav. Kui inimesed vaatasid lihtsalt lehma pilti või üldse ilma loomata fotot, polnud nende lihaisus suurt vahet.

Kokkuvõttena ütlevad teadlased, et naistele mõjus loomapoja vaatamine tugevamini kui meestele. See on kooskõlas varasemate uurimustega, mis on näidanud, et naised reageerivad nunnudele beebidele tugevamini kui mehed ja teisalt on neil lihasöömise osas sagedamini ka vastakad tunded.