Teadlased kinnitasid, et Miami lähistelt leitud kolm isendit on tõepoolest niiluse krokodillid (ld Crocodylus niloticus) ja oletavad, et noid inimsööjatest roomajaid võib piirkonnas leiduda veelgi, vahendab Red Orbit.

Florida ülikooli herpetoloog (roomajate ja kahepaiksete uurija) Kenneth Krysko nentis, et ta pole päris kindel, kuidas kauget päritolu elukad Ühendriikide idarannikule sattusid.

„Kindel on, et Aafrikast siia nad ei ujunud,“ kinnitas Krysko agentuurile Associated Press. „Aga me ei tea, kuidas täpselt nad vabasse loodusesse pääsesid.“

Florida võib olla kuulus alligaatorite poolest, kuid see on koduks ka teravkoon-krokodillidele (ld Crocodylys acutus), kes eelistavad elada inimasustusest kaugemal. Teravkoon-krokodillid pole sama agressiivsed kui nende Aafrika suguvennad — teadaolevalt pole ükski neist kunagi inimest tapnud.

Värskes uurimuses näitasid teadlased, et 2009., 2011. ja 2014. aastal püütud isendid olid tõepoolest niiluse krokodillid; sama liigi esindajad tapavad Sahaara kõrbest lõuna poole jäävas Aafrika osas kuni 200 inimest aastas. Esimene, hiljuti munast koorunud krokodill tabati ühe eramu eesõuest. Teine, juba 1,2 meetri pikkune isend saadi kätte pargis. Kolmas krokodill püüti kinni koguni kahel korral, viimati Evergladesi rahvuspargi territooriumil veekogust.

Lisaks kinnitamisele, et tegu on tõepoolest niiluse krokodillidega, näitas geenianalüüs ka, et kõik kolm isendit on omavahel sugulased. Küll aga ei klappinud loomade DNA ühegi Florida loomaaedades ja teemaparkides peetava isendi DNA-ga, mis tähendab, et tõenäoliselt toimetas krokodillid Floridasse seadusevastaselt keegi, kes kas laskis nad kogemata või meelega kusagil Evergladesi rahvuspargi kandis vabadusse.

Mõrtsukaloomuga niiluse krokodillid ei kujuta endast ohtu mitte ainult inimestele, vaid invasiivse võõrliigina ka Florida ökosüsteemile. Ristsigimise kaudu võivad elukad ohustada leebemaloomulisi teravkoon-krokodille, keda elab vabas looduses veel umbes tuhat isendit.

Uurimuse autorid märgivad, et Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi ja Texase rannikualad ei sobi niiluse krokodillidele elukohaks, kuna loomad vajavad magevett, usaldusväärset toiduallikat ja subtroopilist kliimat. Kuna niiluse krokodillid on eriti viljakad sigijad, piisaks teadlaste osutusel terve populatsiooni asutamiseks ühestainsast paarist täiskasvanud isas- ja emasloomast.