Rahvusvaheline uurijate töörühm kavatseb rakendada Jaapani mere- ja maismaageoloogiateenistuse JAMSTEC suurimat puurimislaeva „Chikyu“ esmakordselt Maa vahevööni ulatuva augu puurimiseks.

Tänavu septembris on uurimisrühmal kavas Hawaii lähistel ookeanis läbi viia kahe nädala pikkune eeluuring otsustamaks, kas sealne piirkond on „Chikyu“ jaoks sobivaim puurimispaik. Kui see asukoht ei sobi, hakatakse uut otsima Costa Rica ümbruses ja Mehhiko ranniku lähistel.

Kõik kolm võimalikku puurimispaika asuvad ookeanis, kuna ookeani põhjas on maakoor kaks korda õhem kui mandrilise maismaa all.

Meie planeedi mahust ligikaudu 84 protsenti moodustava vahevööni jõudmiseks peab puur kõigepealt läbistama neli kilomeetrit vett ja seejärel kuus kilomeetrit maakoort. Vahevöö kujutab endast silikaatkivimist koorikut, mis voolab aeglaselt ja mõjutab vulkaanide tegevust, nagu ka maavärinaid põhjustavat tektooniliste laamade liikumist.

Projekti rahastab osaliselt Jaapani valitsus lootuses, et selle tulemusel töötatakse välja paremad võimalused maapinnal toimuvate protsesside prognoosimiseks — teadaolevalt ründavad Jaapanit tihti maavärinad ning viimastel aastatel on tektooniline aktiivsus sealses piirkonnas kasvanud.

Uurijad soovivad analüüsida ka ookeanialuse maakoore ja vahevöö piiriala, et selgitada välja maakoore kujunemise senisest täpsem ajalugu. Samuti huvitab teadlaseid, kas sügaval planeedi sisemuses esineb mikroobseid eluvorme.

Töörühm loodab puurimisega algust teha hiljemalt 2030. aastal. Seni tuleb neil aga välja selgitada puurimiseks sobivaim koht ja leida projekti rahastamiseks puuduolevad 542 miljonit dollarit.