Vaikses ookeanis asuva Mariaani süviku tegelik sügavus on siiani vaidluse objekt, aga ütleme, et keskmiselt on peetud selle sügavuseks 11 kilomeetrit. Sügavamale palju minna ka ole suudetud, sest isegi maapinnalt tehtud puuraukude maksimaalne sügavus on olnud seni 12 262 meetrit.

Mariaani süvikus põhjani välja on suudetud sukelduda seni neljal korral 1960. aastal jõudsid Don Walsh ja Jacques Piccard batüskaafil Trieste revideeritud andmetel 10 916 meetri sügavusele. Jaapanlaste robot Kaikō jõudis 1995. aastal 10 911 meetri sügavusele, ameeriklaste robot Nereus 2009. aastal aga 10 902 meetri sügavusele. Filmimees James Cameron jõudis lisaks 2012. aastal oma süvaveeallveelaevaga Deepsea Challenger 10 908 meetri sügavusele. Praegustel andmetel peaks sügavaim koht Mariaani süvikus olema Challenger Deep 10 984 meetriga, Sirena Deep peaks olema teine 10 809 meetriga. Segadust on külvanud just see, et sellistel sügavustel kipuvad batüskaafide mõõteseadmed andma tegelikust suuremaid numbreid.

Ja seni on peamiselt imestatud eluvormide üle, kes isegi sellistel meresügavustel elada suudavad, kus rõhk on tuhat korda suurem kui merepinnal. Teadlased pole küll seni kätte saanud Mariaani süviku põhjas elavate olendite isendeid, kuid kirpvähilisi on välja toodud 7000 kuni 10 000 meetri sügavuselt. Ja nagu kinnitab ajakirjas Nature Ecology and Evolution ilmunud analüüs, on näha, et ohtlikke kemikaale, mis maailmamerre sattunud otseselt inimtegevuse tulemusel, on nende pisikeste olendite organismis kuhjunud lausa ohtlikul määrel.

Kaks kirpvähilist ja meritäht söövad suurtel sügavustel ka mürke sisse.

Reostus on isegi suurem kui paljude tööstusregioonide vetes Vaiksel ookeanil, mis viitab, et mürgid kipuvad kuhjuma sügavamatesse kohtadesse. Sama kinnitavad ka Uus-Meremaa Kermadeci süvikust (10 047 m) kogutud proovid. Andmed koguti 2014. aasta ekspeditsiooni käigus.

Polüklooritud bifenüülide (PCB) kontsentratsioon Mariaani süvikus oli seejuures 15 korda suurem kui Kermadeci süvikus, samas kui polübroomitud difenüüleetrite (PBDE) kontsentratsioon Kermadeci süvikus oli viis korda suurem kui Mariaani süvikus.

PCB-de kasutamine keelati juba 1970. aastatel, kuna need tekitavad inimestel vähki, PBDE-d aga, mis kahjustavad hormoonsüsteemi ja närvisüsteemide arengut, on alles järkjärgult käibelt kõrvaldamisel. Ookeanides kipuvad mürgid aga kuhjuma.

Ja ilmneb, et isegi sügavaim koht maailmameres pole reostuse eest kaitstud.