Viirused ei seondu harilikult millegi meeldivaga. Madridis elab aga 35 laborihiirt, kes kannavad üsna teretulnud haigusetekitajat, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

See viirus teeb hiired nimelt nooremaks. Loomakesed olid kõrgesse ikka jõudnud, kui nad naka­tati. Juba paari kuu pärast hakkasid vananemise märgid taanduma. Hiirte luustik tugevnes, vere suhkrusisaldus stabiliseerus ja lihased hakkasid tööle sama täpselt kui noortel hiirtel.

Viirus oli tunginud hiirte keha­rakkudesse ja hakanud nende nn bioloogilist kella tagasi keerama. Selle taga­järjel muutusid loomad nooruslikult jõulisteks ning elasid keskmisest 13% pikema elu.

Kirjeldatud laborikatse sooritas Hispaania riikliku vähiuuringute keskuse molekulaarbioloog Marsa A. Blasco. 2012. aastal süstis ta 35 hiirele „nooruseviirust“, alustades seeläbi täiesti uut epohhi vananemise uurimises.

Moodne lääne meditsiin on inimeste keskmist eluiga suutnud pikendada ligi­kaudu 30 aasta võrra, seljatades terve rea haigusi, mis varem inimestelt elu võtsid. Nüüd on teadlased sihikule võtnud vananemise ravimise.

Kui õnnestuks takistada veresoonte lupjumist, lihaste kärbumist ning mõistagi ka näiteks vähi väljakujunemist, võiksime elada mitte ainult senisest palju kauem, vaid ka tervemini ja nooremana.

Viimase saja aasta uuringud on vananemise protsessile üksjagu valgust heitnud. Nüüd on teadlased leidmas meetodeid nende protsesside tagasipööramiseks nii geeniteraapia kui ka juba varem tuntud toimeainete abil. Piltlikult väljendudes on nooruse eliksiirid mitmes teaduslaboris juba valmimas.

Et surma edasi lükata, tuleb kõigepealt välja selgitada, mis on vananemine. Miks meie kere vanemaks saades alla käib, ehkki nooruses muutus keha pidevalt hoopis tugevamaks ning isegi keskeas suutis see mitme aastakümne vältel püsida stabiilselt heas seisundis?

Luude, lihaste ja organite kehvemaks muutumise põhjus peitub nende kulumises. Näiteks südame töö muutub vananedes nõrgemaks, sest iga südamelöök kulutab selle organi lihasrakke. Neuronite kulumise tõttu muutub ka aju töö aeglasemaks, mälu hakkab alt vedama. Lõpuks on keha nii nõrk ja haige, et sureb.

Niisiis tuleks vananemise peatamiseks kõigepealt panna piir kulumisele. Kuidas teadlased seda teha kavatsevad, sellest loe maikuu Imelisest Teadusest!