Su kõhunahal paikneva väikese sõlmekese kaudu said sa kunagi kõik eluks vajaliku. Naba on arm sellest ajast, kui sa olid veel loode ja lootenöör ühendas ema platsentat sinu kehaga, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Platsenta varustas sind nabanööri kaudu toitainete ja hapnikuga. Pärast sündi pigistati nabanöör klambriga kokku ja lõigati läbi. Alles jäänud jupp kuivas esimestel elupäevadel ära ja kukkus küljest. Kui haav lõplikult paranes, jäigi alles naba.

Naba välimust mõjutab muuhulgas seegi, kui lähedal kehale asus lõikuse ajal klamber ja kui kiiresti arm paranes. Kuju mõjutab ka see, kui tugev on naba kude võrreldes ülejäänud kõhunahaga - just seetõttu ongi mõni naba esile tungiv, teine sisse vajunud, kolmas aga täiesti lame.

Kui sinu kõhu kuju aga drastiliselt muutub (nt võtad kaalus kõvasti juurde või alla), võib see muuta ka naba kuju. Naistel muutub naba vahel ka raseduse ajal.

Kõige tavalisem nabatüüp on sissepoole pööratud nabad. Kui enamik inimesi pilgu oma kõhule suunab, näevad nad just sissepoole suunatud nahavolti.

Nabasong tekib siis, kui kõhukelme on naba ümber nõrgenenud. Lihased, sidekude ja vahel ka osa soolest surutakse sel juhul niimoodi välja, et naba tungib esile. Kõhusong on kõige tavalisem Aafrika päritolu lastel.