Kõik on ju tänapäeval hoolega pakendatud ning prügikasti rändab suur kogus pakkematerjale (statistika põhjal ka toitu ennast, aga see on juba teine teema).

Keegi siiski mõtleb lahendustele. 2014. a alustas Saksamaal Berliinis tegevust pakendivaba toidupood Original Unverpackt.

See müüb peamiselt kohalike tarnijate kaupu. Ostja peab kraami ise kaaluma ja selle äraviimiseks karbid või muu säärase kaasa võtma. Kohapeal saab ka korduvkasutatava konteineri laenata või taaskasutatud paberist koti haarata.

Sarnane toidupood avab sel suvel uksed Taanis Kopenhaagenis. LØS Market saab olema esimene omataoline Skandinaavias.

Foto: LØS marketi Facebooki-leht

Pood seab müügile 400 mahetoodet kohalikelt kasvatajatelt ja tarnijatelt. Kes tahab vedelaid saadusi osta (vein, õli, seep), saab selleks kohapeal pudeli võtta. Muud tooted võib taaskasutatud paberist kotti pista, kui midagi sobivamat kaasas pole.

Pood, kus saab sobiva koguse ise kaaluda ja valida, peaks vähendama ka äravisatava toidu hulka. Osade uuringute põhjal viskavad eriti palju toitu ära just vallalised, kuna paljud tooted on pakendatud koguselt enam kui ühele inimesele mõeldes ning on seega ühele suurevõitu.

Huvitav oleks teada, kas ja kuidas sellised lahendused Eestis toimiksid, kus toidupoes on tavaline näha inimesi iga väikese asja jaoks kilekotte kokku kahmimas ning müüjad sellist käitumist soodustamas (ilmselt ülemuste sunnil, aga ikkagi)...