Esimese muna munes Suvi 18. märtsi õhtul, teist muna võisime Lääne-Eestis asuvas pesas näha 21. märtsi õhtul. 5. aprillil purunes üks pesas olnud munadest ja samal päeval eemaldasid vanalinnud muna jäänused pesast. Miks see juhtus, jääb meil teadmata. Oletatavaid põhjuseid on mitmeid, paraku jäävadki kõik ainult oletusteks.

Pikk haudumise aeg saab varsti läbi. Ja nagu looduskalender.ee vahendab, on kotkapoeg juba munahambaga koore sisse augud nakitsenud ja häälitseb… Nende põnevam pesaelu aeg alles algab.

Kotkapoeg on munahambaga koore sisse augud nakitsenud ja häälitseb.

Vaata Sulevi ja Suvi pesaelu otseülekannet SIIT.

Must-toonekurgede pesas neli muna

Aprilli alguses Lõuna-Eestisse Karulasse pessa jõudnud must-toonekured Kati ja Karl on tänaseks sinna neli muna munenud: pesa täienes üle päeva munetud munadega 16., 18., 20. ja 22. aprillil. Must-toonekurgede pesades võib leida kaks kuni viis muna. Homseks saab ilmselt selguse, mitut muna Kati ja Karl hauduma jäävad.

Kati ja Karli pesaelul saab silma peal hoida SIIN.

Kuldnokad Saaremaal

Looduskaamerast saab jälgida ka kuldnokkade pesaelu Saaremaal. Ka sellesse pesakasti on esimene muna munetud.

Isaslind saabus Saaremaale ja ööbis pesakastis 28. märtsil. Tavaliselt ongi nii, et esimese lainega saabuvad isaslinnud. Pesaehituseks läks 2. aprilli hommikul emaslinnu saabudes.

Pesamaterjalina kasutavad kuldnokad pea suvalisi materjale: kõrrelised on väga head, möödunud aastaste puulehtedega saab mune varjata, kui välja asjatama minnakse. Kaunistuseks on meie paar toonud mõned valged suled, aga kuldnokkade pesakastidest on ka lumikellukesi leitud, vahendab Looduskalender.ee.

Pühapäeval kell kolmveerand kolm munes emaslind pesasse esimese muna. Kui suureks pesakurn kasvab näitab järgmine nädal.

Vaata videost emaslinnu munetud muna:

Kuldnokakaamerat saab otseülekandes vaadata SIIN.