Tavaliselt on merikotka pesas kaks-kolm muna, mille emaslind muneb paari-kolme päeva tagant, nii et teine muna tuli looduse seisukohast täitsa loogilisel ajal. Igast munast ei kooru alati kotkapoega, rääkis Fortele Kotkaklubi juhatuse liige Renno Nellis 21. märtsi lõuna paiku, kui pesas oli mune veel üks.

Tänavu on kaamera varasemaga võrreldes uues asukohas. Esialgu oli plaanis see paigaldada ülemöödunud aastal kolm kotkapoega üles kasvatanud kotkapaari Anna ja Uku vahepeal ehitatud uue pesa juurde. See ei õnnestunud, sest uus pesa oli talvel alla varisenud.

Siis koliti kaamera territooriumile, kus see asus ka aastail 2009-2013. Sealtkandist jõudsid uudishimulikeni esimeste kotkakaamera staaride Sulevi ja Linda tegemised. Nellis ütles, et tänavuse kotkapaari isaslind võibki vana tuttav Sulev olla, aga see pole veel päris kindel.

"Elu hakkas pesal pihta kohe pärast seda, kui kaamera veebruari alguses pesa juurde üles saime, lindudele me õnneks vahele ei jäänud," rääkis Nellis. "Linnud tulidki lausa järgmisel päeval pärast seda, vähemalt üks neist. Nad käisid veebruaris üsna aktiivselt pesal, aga märtsis läks muidugi eriti tihe tegutsemine ja ehitamine lahti."

Artikli juures olev video on pärit pühapäevast ja seal on esimene muna juba hästi näha. Sellest, et emaslind munes just täna teise muna, kirjutati looduskaamera foorumis, sealt näeb ka pildiseeriat. Merikotkakaamera otsepilti näeb aga SIIA klikkides. Emas- ja isaslinnul saab vahet teha silmade ja sulestiku järgi, emasel on mõlemad märksa tumedamad.

Külm ilm muna ei morjenda

Kuigi esimene muna muneti enne eile tagasi talviseks pööranud ilma, ütles Nellis, et linnupere saab külmades oludes hakkama. "Pesa on üsna kõva, suur oksamütakas; külm sealt läbi ei tule ja kotkas suudab ka ise oma kehatemperatuuri päris hästi hoida, kui piisavalt süüa saab. Muna hoitakse vajaliku temperatuuri peal, midagi halba ei juhtu," ütles ta. "Muidugi, kui lind pesa pealt ära ajada või midagi muud ootamatut juhtub, külmub muna umbes poole päevaga ära."

Muna haudumisega on ametis nii emas- kui isaslind, isaslind pisut vähem, umbes kolmandiku ajast. Vahepeal peab ka emaslind saaki otsima lendama, et oma kõhtu täita, pisut toob talle nokaesist ka isaslind, aga pigem harva. Keskmiselt kulub munast kotkatibu välja haudumiseks 38 päeva, mis tähendab, et esimest linnupoega võiksime näha kusagil 25. aprilli paiku.

Kalu pudenes ka puu alla

Kui eelmisel aastal jäi kaamera ees olnud pesa tühjaks, siis üle-eelmisel aastal koorus Anna ja Uku pesas lausa kolm poega, kes jäid kõik ellu ja sirgusid suurteks lindudeks. Ehkki enne 2016. aasta jaanipäeva lagunes nende pesa tormiga sootuks ära, olid pojad siis juba nii tugevad, et jaksasid oksa peal istuda (lennuvõimelised nad siiski veel polnud) ja isegi natuke kala süüa, mida vanalinnud neile tõid. Tõsi, päris palju kalu kukkus ka puu alla maha - toidupoolise üleandmine on pesas oluliselt lihtsam.

Mis praegusi kalastusolusid puudutab, siis Nellise sõnul on Silma looduskaitsealal meri jääs, lahtede vahel on vaid mõned üksikud lahtised kohad. Linnud käivad toituotsinguil 10-15 km raadiuses, lennates vajadusel päris kaugele.

Talvel, kui mune ega poegi pole, ei ole ka kotkail põhjust pidevalt pesa peal istuda, siis käiakse vaid aeg-ajalt vaatamas, et keegi teine end sellele sisse ei seaks. Konkurents pesapaikadele on Nellise sõnul merikotkaste seas päris tihe.