Külmutuskappi valides peab arvestama nii selle suuruse ja mahutavuse, vajalike funktsioonide olemasolu kui ka välimusega, toob esile Expert tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Tema soovitab sügavkülmikut valides esitada endale kolm küsimust.

Kui palju toiduvarusid on vaja säilitada?

Expert tehnikakaupluste andmetel peaks keskmiste tarbimisharjumustega neljaliikmelisele perekonnale piisama umbes 200-liitrise mahutavusega sügavkülmikust, kus saab hoiustada nii aia- kui ka metsasaaduseid.

Kuna tänapäevased sügavkülmikud on elektrisäästlikud, siis ei ole vahet, kas kodus on 200- või 300-liitrise mahutavusega masin, sest energiakulu ei kasva mahu suurenedes oluliselt.

Kui pikalt peaksid toiduvarud säilima?

Marjad ja köögiviljad säilivad sügavkülmikus üldjuhul 10-12 kuud, pärast mida võivad need kaotada toiteväärtust ja kasulikke vitamiine.

Mida pikemaks perioodiks soovitakse toitu sügavkülmutada, seda suurema võimsusega võiks külmik olla.

"Väiksemate ja soodsamate sügavkülmikute külmutusvõimsus võib olla kuni 10 kilogrammi 24 tunni jooksul, võimsamatel aga ligi 30 kilogrammi. Mida rohkem toiduaineid ja mida pikemaks ajaks on plaanis külmutada, seda võimsam peaks sügavkülmik olema," rõhutab Kulli.

Kindlasti võiks olla kiirkülmutusrežiim, tänu millele säilib toiduainete kvaliteet oluliselt paremini.

Kui palju on sügavkülmiku paigutamiseks ruumi?

Sügavkülmikuid on kahte tüüpi: eestlaetav, mis meenutab tavakülmkappi, ning pealtlaetav ehk sügavkülmkirst.

Eesmärki täidavad mõlemad võrdväärselt, aga kirst võtab rohkem ruumi ja sellest ei ole nii mugav toiduvarusid igapäevaselt võtta. See sobib inimesele, kes külmutab üht tüüpi toiduaineid või kasutab seda harvem ning kellel on eraldi ruum, kuhu külmakirst paigutada.

"Eestlaetava sügavkülma eelis on aga kindlasti see, et tänu riiulitele ja sahtlitele on sealt mugavam toiduaineid kasutamiseks võtta. Näiteks ühel riiulil hoiad maasikaid, teisel aga aedube," toob Kulli näite.

Samuti saab seda sorti sügavkülmikut hoida köögis, kus see sobitub kokku tavalise külmkapiga. Samas võiks sügavkülmiku siiski paigutada jahedamasse ruumi, sest on masinal lihtsam vajalikku temperatuuri hoida.