2013. aastal leitud vesi leidus umbes 2,4 kilomeetri sügavusel Ontario provintsis Kiddi kaevanduses asuvas tunnelis. Et Kiddi kaevandus on maailma sügavaim metallikaevandus ja seal on tunneleid, mis ulatuvad lausa 3,1 kilomeetri sügavusele, leidsid teadlased, et võiks ka sügavamal õnne proovida.

Geokeemik Barbara Sherwood Lollar Toronto ülikoolist ütles, et kolme kilomeetri sügavuselt leitigi vett, mis on eelmisest pool miljardit aastat vanem ja tõeliselt iidne. "Võiks ehk arvata, et see vesi sisaldub väikestes kogustes mõnes kivimis, aga tegelikult pole see üldse nii - vett voolab lausa liitrites, seda on palju rohkem, kui arvasime."

Iidne vesi voolab aga pinnasel voolavast veest palju aeglasemalt, umbes meetri jagu aastas. Vee vanuse teada saamiseks analüüsiti selles leiduvaid lahustunud gaase nagu heelium, neoon, argoon ja ksenoon ning seeläbi leidis kinnitust, et tegu on tõepoolest vanima teadaoleva veega.

Tulemusi esitleti USA geofüüsikute liidu sügiskohtumisel, teadustööd sel teemal veel ilmunud ei ole.

Muuhulgas tähendab leid, et elu soosivaid planeedi osi on rohkem, kui me arvasime. Miljardi aasta vanused kivimid moodustavad umbes poole mandrilisest maakoorest. Lisaks võib see tähendada, et ka muudel planeetidel - näiteks Marsil - võiks sügaval pinnase all kivimite vahel leiduvas iidses vees mõni mikroob elada. Tõsi, Maa vanimast veest veel mingit elu leitud ei ole.