Maailma suurimast kuningpingviinide kolooniast on alles vaid riismed


Maailma suurimast kuningpingviinide kolooniast on alles vaid riismed
Falklandi kuningpingviinid päikesetõusu ajal vaba vee poole kõndimas. Caters/ Wim van den Heever

Maailma suurimas kuningpingviinide koloonias elab pingviine ligi kümme korda vähem kui 30 aasta eest. Allakäigu täpse põhjuse osas jäävad Prantsuse teadlased vastuse võlgu, vahendab ERR Novaator.

Île aux Cochons'il ehk Seasaarel on hoitud regulaarselt silma peal alates 1980. aastatest. Kui toona elas helikopterite ja satelliitidega kogutud seireandmete põhjal ligikaudu kaks miljonit pingviini, sh 500 000 pesitsevat paari, siis nüüdseks on langenud viimaste arv vaid 60 000-ni. Lindude arvukus on kahanenud võrreldes 1960. aastatega ligikaudu 88 protsenti.

Üksikute pingviinide lugemise asemel lähtus töörühm nende arvukuse hindamisel taimkatte ulatusest. Varasemast oli teada, et lindude pesitsusala on tasane ja taimedest puhas. Seejuures mahub ühele ruutmeetrile keskmiselt 1,6–2,2 pingviini. Viimase 30 aasta jooksul tehtud satelliidipiltide põhjal on koloonia pindala järjepidevalt vähenenud.

Teistel lähikonnas asuvatel saartel kuningpingviinide arvukuse vähenemist samas ei täheldatud. Île de la Possessioni saarel elab neid ligikaudu sama palju kui 1960. aastatel. Marioni ja Kergueleni saartel on nende arv isegi kasvanud. Töörühm eesotsas Henri Weimerskirchiga järeldas seetõttu, et asurkonna vähenemise taga peavad olema kohalikumat sorti põhjused. Kokku pakkusid nad välja neli erinevat selgitust.

Loe põhjusi, miks pingviinikoloonia kokku variseda võis, ERR Novaatorist.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare