Üldiselt suhtub putukas inimestesse ja muudesse suurtesse loomadesse rahulikult ning hammustab ainult enesekaitseks. Hammustuse valulikkus võib aga olla peaaegu talumatu.

„Padrunsipelga hammustus paneb valutama kogu keha,“ kirjeldas oma kogemust BBC humoorikale teadusraadiosaatele The Infinite Monkey Cage („Lõputusuur pärdikupuur“) looduseuurija Steve Backshall.

„Sa hakkad värisema. Sa higistad. See käib kogu kehast läbi. Pulss kiireneb ning kui hammustusi on rohkem kui üks, hakkad hooti teadvust kaotama. Vähemalt kolm-neli tundi ei koosne su maailm millestki muust kui valust,“ meenutas Backshall.

Putukateadlase Justin Smithi osutusel, kes on kogenud ja kirjeldanud rohkem putukahammustusi ja astlatorkeid kui ükski teine inimene maailmas, on padrunsipelga hammustus kõige valusam hammustus üldse.

Võimalik, et ainsad tõelised eksperdid padrunsipelga hammustuste valdkonnas on Brasiilia Satere-Mawe hõimu liikmed.

Täiskasvanud sõdalaseks pühitsemise rituaali käigus peavad sealsed teismelised poisid tõmbama kümneks minutiks kätte padrunsipelgatega täidetud kindad ning kordama protseduuri kokku 20 minuti vältel. Pärast iga taolist proovilepanekut lähevad mehekspühitsetavate poiste käed paiste, tõmbuvad mustaks ja jäävad halvatuks.

Foto: Wikimedia Commons, kasutaja Erin Mills

Õnneks ei kesta hirmsad kahjustused igavesti. Üks hämmeldavamaid asju padrunsipelga hammustuse juures on, et sellel praktiliselt puuduvad pikaajalised soovimatud tagajärjed.

Teada pole ühtegi teaduslikult dokumenteeritud surmajuhtumit — võib-olla sellepärast, et mõnede hinnangute kohaselt nõuaks 75 kilose inimese surmamine 2250 hammustust.

Sipelgahammustusega organismi viidud neurotoksiin nimega poneratoksiin väljub kehast täielikult juba 24 tunni möödudes. Ja kui toksiin on haihtunud, valdab hammustuse ohvrit fantastiline enesetunne, lisas Backshall.

„Sul on selline adrenaliini üledoos, et tunned end nagu jumal,“ meenutas ta. „Veel terve nädala jooksul pärast seda tundsin, et kui hüpanuksin kaljult alla, võinuksin lendu tõusta.“

Adrenaliinipurse pole aga padrunsipelga poneratoksiini ainus potentsiaalselt kasulik omadus. Praegu uurivad teadlased, kas seda oleks võimalik kasutada putukamürgina. Pealeselle võib toksiin väga väikestes annustes veidral kombel valu hoopis vaigistada.