Nimelt paistab paljude internetikasutajate meelis-ajaviiteks olevat flaami kartograafi Gerardus Mercatori 1569. aastal konstrueeritud ning mõnede maailma piirkondade mõõtmeid ülemäära paisutatuna ja teiste omi pisendatuna esitava kaardiprojektsiooni pilbasteks lammutamine.

Teemal, miks nüüdisajal laialdaselt kasutatavad kaardid on üsna ebatäpsed, on artiklile lisatud video kokku pannud YouTube’i-grupp RealLifeLore.
Mercatori projektsioon on torujas kaardiprojektsioon, mille 1569. aastal pakkus välja flaami geograaf ja kartograaf Gerardus Mercator. Probleemiks oli nimelt, kuidas ümmarguse gloobuse pilti tavalisele kaardile kanda. Tema kaart, nn universaalne põikprojektsioon kujunes merelaevanduses üldiselt kasutatavaks standardiks, kuna võimaldas püsikursi-trajektoore e loksodroome (ingl rhumb line; loxodrome) kujutada meridiaanide nurki säilitavate sirglõikudena. Ent laiuskraadide vähenedes ekvaatorilt pooluste suunas moonutab Mercatori projektsioon oluliselt objektide mõõtmeid — poolustel muutub skaala tegelikult suisa lõpmatuks.

70. põhja- või lõunalaiuskraadist kõrgemale jäävatel laiuskraadidel on Mercatori projektsioon praktiliselt kasutuskõlbmatu, kuna poolustel muutub lineaarne astmik piirituks — seetõttu ei olegi Mercatori projektsioonil tegelikult võimalik polaarpiirkondi täielikult kujutada.

2010. aasta oktoobris lõi Saksa tarkvaraspetsialist Kai Krause läänemaailmas laineid kaardiga, mille nimeks oli „Aafrika tegelik suurus“ (The True Size of Africa). Krause demonstreeris, et Aafrika mandri tegelikke mõõtmeid on Mercatori projektsioonil olulisel määral vähendatud.
www.iflscience.com

Kui Krause sellise avaldusega lagedale tuli, teatasid mõned lääne kartograafid, et kerakujulist objekti polegi võimalik tasapinnal ilma moonutusteta kujutada, mööndes, et tegelikult moonutavad kõik tasapinnalised kaardiprojektsioonid ühel või teisel viisil ruumilist tegelikkust. Nüüd on debatt sel teemal uuesti puhkenud ning seekord ütleb oma sõna sekka ka rahvusvaheline kartograafialiit ICA.

ICA president professor Menno-Jahn Kraak nentis, et moonutus on tõeline, rääkides uudistekanalile CNN: „Kuidagi on too kaardiprojektsioon kujunenud kõige laialdasemalt kasutatavaks laotuseks, eriti pärast 20. sajandi algusaastaid koolide tarbeks trükitud maailmakaartidel. Suurem osa meist on üles kasvanud just selliselt kujutatud maailmapildiga.“ Professor Kraak vaidles innukalt vastu arusaamale, et meile nüüdisajal tuttav maailmakaart pole midagi muud kui propaganda tööriist.

Mercatori projektsioonil on Kanada, Venemaa, Ameerika Ühendriikide ja Euroopa mõõtmed suuresti liialdatud, samas kui Aafrika gabariite on oluliselt pisendatud. Mercatori kaardilaotusel paistab Gröönimaa peaaegu sama suurena kui terve Aafrika manner, ehkki tegelikkuses pole Gröönimaa suurem Aafrika keskosas asuvast Kongo Demokraatlikust Rahvavabariigist.
https://thetruesize.com/