Juba selle aasta alguses teatasid keskkonnakaitsjad, et ainult California lahes elava maailma kõige väiksema mereimetaja kalifornia pringli isendeid on järel vaid kolmekümne looma ringis. Seetõttu teatati, et on plaanis mõned neist kinni püüda ja spetsiaalselt neile ehitatud keskusesse elama panna, et pringlipopulatsioon kaitse all elades taas kasvama hakkaks.

Nüüd suudetigi viimase kuu aja sees kaks kalifornia pringlit kinni püüda, aga täiskasvanud emasloom, kellest loodeti uute pringlite ilmaletoojat, heitis peagi hinge.

Teadlased ütlesid, et on juhtunust väga löödud, ent lisasid samas, et käsiloleva plaani ja loomade otsinguga minnakse sellest hoolimata edasi. Ehkki pringli (hispaania keeles nimetatakse looma vaquitaks ehk lehmakeseks) surm on kurb sündmus, toonitavad looduskaitsjad, et kalavõrkudes hukkumise tõttu väljasuremine on palju tõenäolisem kui päästeoperatsioonide läbi hukkumine.

On märkimisväärne, et kalifornia pringlit ennast küll ei kütita, aga neile on hoobi andnud see, et mehhiklastest kalamehed püüavad nakkevõrguga McDonaldi varjukala - see liik on Aasias väga kõrges hinnas. Varjukala ujupõiekilo kui "ravivõimega" delikatessi eest maksavad hiinlased tuhandeid dollareid. Äri on tulus, kalifornia pringlitele, kes võrkudesse kinni jäävad, aga hukutav.

Selleks, et "lehmakest" leida ja päästa, saadeti nüüd California lahte USA mereväe teenistuses olev delfiinitiim. Ja tänu neile tehti ajalugu: 18. oktoobril suudetigi esmakordselt üks kalifornia pringel elusana kinni püüda. Ent see loom osutus umbes pooleaastaseks pringlipojaks, kes pärast ülevaatust merre tagasi lasti (pildil).

Seejärel püüti eelmisel laupäeval kinni täiskasvanud emapringel, kellest loodeti, et kui talle isasloom kõrvale tuua, hakkavad ühel hetkel ka väikesed pringlid sündima. Ent nagu Mehhiko keskkonnaminister teatas, suri emasloom vangistuses pärast "komplikatsioone".

Lootus uute loomade kinnipüüdmiseks siiski säilib, arvestades seda, et varem polnud keegi ühtki looma üldse elusana kinni püüda suutnud ja nüüd saadi sellega uusi meetodeid kasutades kuu aja jooksul lausa kahel korral hakkama. Aga arvestades, et loomi on järel nii vähe, pole aega palju.