Ameerika Ühendriikides on hulgaliselt ajaloolise tähtsusega mälestisi, kuid nende kõigi külastamine ühe reisi käigus on oluliste paikade arvukuse ja suurte vahemaade tõttu praktiliselt võimatu. Või kas ikka on?

Uurimisrühm Waterloo ülikooli professori William Cooki juhtimisel kalkuleeris veebipõhise atlase Google Maps abiga lühima marsruudi, mis võimaldaks külastada kõiki USA riiklikusse ajalooliste vaatamisväärsuste registrisse kantud paika.

Sellistel alustel kokku pandud, ligi 50 000 mälestist hõlmava, alguspunkti tagasi toova teekonna pikkuseks on 350 201 kilomeetrit. Võrdluseks: lühim vahemaa Maa ja Kuu vahel on 356 410 km.

Isegi kõigi Waterloo ülikooli raalide abiga, mis lahendust arvutasid, võttis selle saamine neljal eri riikides tegutseval teadlasel aega kaks aastat.

ekraanitõmmis

Kõige optimaalsem stardipaik on Alabama osariigis Birminghamis asuv nüüdisarhitektuurimälestis A. G. Gastoni hoone, mis on nime saanud Aafrika juurtega Ameerika ettevõtja järgi.

Pärast riigile tiiru pealetegemist jõuaks uurijate pakutud marsruuti järgiv reisihuviline viimaks tagasi Birminghami, täpsemalt 16. tänava baptistide kiriku juurde, mis on tuntud selle poolest, et 1960. aastatel korraldati seal kodanikuõiguste aktivistide koosolekuid.

Puhuks, kui teil pole aega külastada absoluutselt kõiki USA riiklikusse registrisse kantud ajaloolisi hooneid, mälestisi ja ausambaid, on uurijad koostanud ka valiku huvireisi-marsruutide piirkondlikest versioonidest.