Talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim rahvateaduse algatus, millest võttis eelmisel aastal osa üle 2600 linnusõbra enam kui 1800 paigast üle Eesti, kes vaatlesid ligi 60 000 lindu 64 liigist.

Vaatlusel osalemine on väga lihtne: tuleb leida üks tund, minna koduaeda või parki ja märkida üles seal kohatud linnuliigid. Aialinnuvaatlusel kogutud andmeid kasutatakse talilindude arvukuse muutuste jälgimiseks, mis võimaldab vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks. Lisaks on see hea võimalus talviste aialindude tundmaõppimiseks. Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis alates 2010. aastas.

Linnuvaatlused on laialt levinud igal pool maailmas. Näiteks Suurbritannias on Big Garden Birdwatch’i nime kandvaid linnuvaatluspäevi korraldatud juba 38 aastat. Kui esimesel aastal võttis üritustest osa 2000 huvilise ringis, siis viimasel ajal on osalejate arv küündinud üle poole miljoni.

Põhjanaabrid soomlased tunnevad linnuvaatluspäevi Pihabongaus’e nime all ja seal osales mullu ca 18 000 huvilist. Tuhanded inimesed teevad aialinnuvaatlusi ka Austrias, Hollandis, Islandil, Belgias, Rootsis, Saksamaal, Poolas ja Norras.

Aastate jooksul kogunenud tohutu vaatluste hulk on võimaldanud mitmetes riikides, eelkõige muidugi Suurbritannias, väga täpselt jälgida aialindude leviku ja arvukuse muutusi aastate jooksul. Aialinnuvaatlus on linnuteadlastele oluline seetõttu, et võimaldab rohkesti andmeid koguda just tavaliste lindude käekäigu kohta, kelle osas piisavas mahus andmeid tihti napib.

Kuidas osaleda?

1. Vali endale sobiv hea nähtavusega vaatluskoht aias, pargis või kalmistul, soovitavalt lindude toidumaja või toitmispaiga läheduses. Võid toidumaja ümber askeldavaid linde vaadelda ka toast läbi akna!

2. Vali kahe vaatluspäeva jooksul üks sulle sobiv tund, pane kirja kõik selle tunni jooksul vaatluspaigas kohatud linnuliigid ning iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv (Näiteks: algul oli toidumajas 4 rasvatihast, hiljem nägid 2 ja vaatluse lõpus veel 3 rasvatihast - kirja tuleb panna ikka 4 rasvatihast, et vältida topeltloendust). NB! Kirja tuleb panna vaid paiksed linnud, kes vaatluspaigas kasvõi korraks maanduvad. Ülelendavaid linde ei loendata.

Kui vajad abi lindude määramisel, siis leiad selle siit või siit.

3. Sisesta enda vaatlustulemused Eesti ornitoloogiaühingu kodulehel olevasse vaatlusankeeti. See võtab vaid mõne minuti ning hõlbustab ka kokkuvõtete tegemist.

Üritusel osalemine on lihtne, kuna enamus liike on tuttavad lindude toidumaja külalised või aias askeldajad ning valitud tunni võibki veeta kasvõi toas kohvitassi taga läbi akna toidumajas toimuvat jälgides. Osaleda võivad kõik, kes tunnevad või tahavad tundma õppida talvel koduümbruses esinevaid linde. Määramise hõlbustamiseks võib kasutada linnumäärajat ja binoklit.

Head linnuvaatlust!