Kõige rohkem kogub tähelepanu 40 000 kilomeetrit pikk vulkaaniline ala nn Vaikse ookeani tulerõngas. Aga muidugi on maailmas, sh merepõhjas, lisaks palju teisi kohti, mida vulkanoloogid kõrgendatud huviga jälgivad.

Maailmas elab 29 miljonit inimest aktiivsete vulkaanide läheduses, kuni 10 km sellisest, ja 800 miljonit kuni 100 km sellisest.

Inimeludele ohtlikemad vulkaanid asuvad Indoneesias, aga selles aspektis on märkimisväärsed ka vulkaanid Filipiinidel, Jaapanis, Mehhikos ja Etioopias.

Siin on kuus vulkaani, mida tänavu erilise hoolega jälgida. Kuigi vulkaan võib ootamatult aktiivseks muutuda ka nii, et inimesed seda ennustada ja ammu enne märgata ei suuda.

Kirishima, Jaapan

Kirishima pole tuntuim vulkaan Jaapanis, küll aga aktiivseim. Viimane purse oli 2017. a oktoobris, millele eelnes kuus aastat vaikust.

2011. a purse Shinmoedakel oli aga Kirishima vägevaim enam kui poole sajandi jooksul.

Merapi, Indoneesia

Merapi on ohtlikem vulkaan Indoneesias, sest muutub tihti aktiivseks ja selle vahetus lähedases on tihe inimasustus. Sellel sajandil kurikuulsaim purse oli 2010. aastal, mille tagajärjel hukkus ligi 400 inimest.

Merapi tundub hetkel "uinunud" olevat, aga võib uskuda, et see muutub peagi taas aktiivseks.

Öræfajökull, Iceland

Jääga kaetud vulkaan on pursanud Islandi inimajaloo jooksul kaks korda, aastatel 1362 ja 1727-28. Mõlemal korral paiskas see välja surmavalt põletavat vett liustikualustest järvedest, mis ujutasid üle suured maa-alad. Alates augustist 2017 esineb märke, et Öræfajökull valmistub taas ärkama.

Kilauea, USA Hawaii osariik

Kilauea on "süljanud" basaltset laavat viimase 35 aasta vältel sisuliselt pidevalt ja pole põhjust arvata, et vulkaan peagi "uinub".

Popocatépetl, Mehhiko

Popocatépetl on Mehhiko aktiivseim vulkaan ja see "pesitseb" ligi üheksa miljoni elanikuga pealinnast Méxicost 70 kilomeetrit kagus. See on alates 2005. aastast püsivalt pursanud, kuigi esialgu tõsiste tagajärgedeta.

Villarrica, Chile

Ilmutab aktiivsuse märke kahe viimase kuu jooksul. 2015. a purse saatis tuhka ja laavat kilomeetri kõrgusele õhku.