Meem on kujund, mis inimkultuuri keskkonnas valdavalt imiteerimise teel levib, paljuneb ja muteerub. Venemaal on ta aga muutunud peaegu, et ainsaks võimaluseks protesti väljendada.

Viljaka pinna on andnud Putini enda reklaamitrikid, mis üritanud teda tõelise macho-mehena esitleda, kes juhtivat riiki sama kindla käega kui tiigreid murrab või hävituslennukeid juhib. Ja nii on hakanud levima ka paroodiapildid, kus Putinit on pilditöötluse abil monteeritud hoopis teistsugustesse keskkondadesse - karu või elevandi või kasvõi Felix Baumgartneri selga ratsutama, tavaliselt ikka palja ülakehaga, jne.

Kuid nüüd on selliste piltide avaldamine Venemaal ametlikult kuriteoks liigitatud. Seadus, mida tsiteeris ajaleht Washington Post, keelab avaliku tegelase kujutamist viisil, millel pole mingit tegemist tema tegeliku karakteri, identiteedi või isikuga. Kontroll selliste (ilmselgelt just presidendipilamise) ilmingute üle seati Venemaa meediatsensuuri agentuurile Roskomnadzor (Федеральная служба по надзору в сфере массовых коммуникаций и связи, e k massikommunikatsiooni ja side järelevalve föderaalteenistus).

Seadus ise pole uus, sest meediakontrolli ametina loodi Roskomnadzor juba 2008. aastal. Kuid üha enam omandab ta nõukogudeaegse tsensuuriameti GLAVLIT iseloomu.

Probleem pole ka pelgalt Putinis. Hiljuti võitis Venemaa poplaulja Valeri Sjutkin kohtuasja, sest keegi oli lisanud tema kohta käivale pildile mõnitava rea kellegi teise laulust. Ja Roskomnadzor loomulikult ei jäta kasutamata ühtki võimalust kruve kinni keerata.

Tsensuur ja kontroll on üha enam murdmas ka blogosfääri Venemaal, kus blogipidajatelt nõutakse ametlikult tegutsemiseks vähemalt 3000 püsiva lugeja olemasolu ja servereid, mis asuvad füüsiliselt Venemaa territooriumil. Anonüümseid blogisid on hakatud jõuga maha võtma. Roskomnadzor sai sel aastal ka lisaõiguse blokeerida ükspuha millist veebilehte, ilma põhjendusi andmata, vahendab Red Orbit.