Pikas perspektiivis võiks olla optimaalne maakera rahvastiku arv 2,5 miljardit inimest, leiab Ameerika Ühendriikide ökoloog ja demograaf Paul Erlich, kirjutab ERR Novaator.

Praegu elab maakeral 7,3 miljardit inimest. Neist umbes kolmele miljardile ei jagu juba praegu piisavalt toitu. Aastaks 2050 prognoositakse maakera rahvastiku arvuks 9,6-t miljardit.

Osa teadlasi on seisukohal, et maakera suudab ka selle hulga inimesi ära toita ja elupaika pakkuda.

Taolist seisukohta aga ei jaga Paul Erlich,kes leiab, et inimkond on jätkusuutlik üksnes siis, kui inimesed muudavad järgneva kümne kuni viieteistkümne aasta jooksul drastiliselt oma tarbimisharjumusi.

Ühtlasi leiab Paul Erlich, et just rikastes ja arenenud ühiskondades, mis tarbivad kõige enam maakera loodusvarasid, tuleks rahvastikku hakata tasapisi vähendama.

Erlichi hinnangul ei peaks neis ühiskondades, näiteks USAs, Ühendkuningriigis või Saksamaal, sündima keskmiselt ühe naise kohta enam kui 1,7 last. Parem kui see näitaja on veel madalam.

Eestis sünnib ühe naise kohta keskmiselt 1,5 last. „See on enam-vähem selline number, mida me võiksime näha igal pool,“ ütleb Erlich.