Lõvid (Panthera leo) on väga suured ja võimsa kehaehitusega loomad, kuigi nende lähisugulased tiigrid on isegi suuremat kasvu. Isaste lõvide kehapikkus on 180–240 cm, saba pikkus 60–90 cm, mass 180-227 kg. Kere on sale, isegi kiitsakas. Pea on erakordselt massiivne, võrdlemisi pika koonuga. Jäsemed on lüheldased ja väga tugevad. Pikk saba lõpeb tutiga, loeme me Vikipeediast. Keha katab lühikene pruunikaskollane karvastik. 

Täiskasvanud isalõvidel on pikk tumedam lakk, mis katab nii kaela, õlgu kui ka rinda. Lõvil on ühena vähestest kiskjalistest selgelt välja kujunenud suguline dimorfism, mis ei seisne ainult emalõvide väiksemates mõõtmetes, vaid ka laka puudumises emastel.

Valge lõvi

Valged lõvid pole tegelikult omaette liik, vaid pigem erilise geneetilise oleku - leukismiga - lõvid, keda ei saa ka albiinodeks nimetada, sest nende silmad on normaalse pigmentatsiooniga. Valgeid transvaali lõvisid (Panthera leo krugeri) leiab vahel Krugeri rahvuspargis Lõuna-Aafrikas, eriti sageli aga loomaaedades, kus nad on lausa erilisteks vaatamisväärusteks.

"Must panter"

Midagi sarnast, küll vastupidist, musta nahavärvi geneetilist kõrvalekallet - melanismi - leidub jaaguaride ja leopardide puhul, keda siis kutsutakse ühendava hüüdnimega mustadeks pantriteks. Ka musti pantreid ei saa pidada eraldiseisvaks loomaliigiks.

Panter (Panthera) on kaslaste perekond, kuhu kuuluvad lõvi, tiiger (Panthera tigris), leopard  (Panthera pardus) ja jaaguar (Panthera Onca). Mõnikord arvatakse sellesse perekonda ka lumeleopard (Panthera uncia või Uncia uncia) .

"Must lõvi"

Käesolevas videos tõestatakse aga ära, et teated melanismi esinemisest lõvidel on igatahes ennatlikud. Enimlevitatud fotod mustadest lõvidest on ilmselged võltsingud, mida tehtud arvutiprogramme kasutades. Sama puudutab ka pilte sinistest või rohelistest lõvidest.

Kuid samas videos näeb ka kõikvõimalikke ristsugutisi, millisteks lõvide järeltulijad teiste kaslastega paaritudes võivad kujuneda.