Arstide hinnangul võib juhtumi põhjal järeldada, et nägemishäired on sääskede vahendusel leviva, viimastel aastatel Aafrikast ja Aasiast Kariibi mere regiooni, Ladina-Ameerikasse ja mõnele poole Ameerika Ühendriikidesse jõudnud viirusnakkuse üks vähemtuntud sümptomitest.

Pöördumatu nägemiskaotuse ennetamiseks peaksid inimesed nägemisprobleemide ilmnemisel kindlasti võimalikult varakult ravile pöörduma, rõhutas Ühendkuningriigis tegutseva West Midlandsi kraadiõppe-dekanaadi ja Queen’s Hospitali haigla silmaarst dr Abhijit Mohite.

Chikungunya viirust täheldati esmakordselt Tansaanias 1952. aastal. Nimetus tuleb Ida-Aafrika makonde keelest ja tähendab „kössitamapanijat“, kuna viirusesse nakatunud inimesed tõmbuvad sageli lihas- ja liigesevalude tõttu kössi.

28. juulil ajakirjas BMJ Case Reports ilmunud juhtumikirjelduse osutusel kuuluvad nakkushaiguse muude sümptomite hulka palavik, peavalu, iiveldus, oksendamine ja lööve.

Haigust levitavad kaks liiki sääski — tiigersääsed Aedes aegypti ja Aedes albopictus —, keda on lihtne ära tunda nende musta-valgekirjude jalgade järgi. Haigust pole võimalik vaktsineerimisega ennetada ja sellele pole spetsiifilist ravimit, kuid nt steroidipõhised ravimid võivad leevendada sümptomeid, sh põletikku.

Arstide uuritud naisterahvas oli 69 aasta vana ja külastas Kariibi meres asuvat Grenada saart 2014. aasta juulis. Saarel viibimise ajal hammustasid teda sääsed, tal ilmnesid gripilaadse haiguse sümptomid, palavik, lööve ja liigesevalu. Samuti tekkis ta näolihastes lihasnõrkus ning kohalik arst andis talle selle ravimiseks steroide. Mohite nentis, et kuue päeva jooksul, mis arstidel kulus kõikide analüüside tagamiseks ja steroidide väljakirjutamiseks, kärbusid umbes pooled närvirakud naise nägemisnärvis.