Kohalike küttide väitel on salapärane hääl mereimetajad minema peletanud. Heli kostub nende andmeil kusagilt Hecla ja Fury väina põhjast. See väin on üks pigem kitsapoolne veetee Baffini saare ja mandri-Kanada vahel.

Nunavut on väga hõredalt asustatud arktiline osariik. Seal elab 31 000 inimest, kes on valdavalt inuitid ja kelle põhitegevuseks on suurte ulukite küttimine. Hecla ja Fury väin on küttimise seisukohast oluline piirkond, kuna seal asuvad lahvandused. Lahvanduseks nimetatakse suurt ja suhteliselt püsivat jäävaba ala veekogul. Paljude imetajate jaoks on lahvandused olulised paigad toiduotsinguiks ja talvitumiseks.

Vandenõuteooriad kerkivad

Kohaliku omavalitsuse ametnik George Qulaut ütles CBC uudistele, et väina läbib oma rännuteel tavaliselt väga palju grööni vaalu, habehülgeid ja viigerhülgeid, ent sel suvel polnud loomi üldse ning kütid jäid tühjade kätega.

Nagu salapäraste asjadega ikka, hõljuvad õhus esimesed vandenõuteooriad. Mõned süüdistavad näiteks ettevõtet nimega Baffinland Iron Mines Corporation, mis - nagu nimigi ütleb - tegeleb Baffini saarel raua kaevandamisega. Kohalikud arvavad, et häält põhjustavad ettevõtte poolt läbiviidavad sonariuuringud. Kaevandajad eitavad enda seotust. On ka neid, kes süüdistavad Greenpeace`i, mis olla samuti väina sonareid paigutanud, et elusloodusel silma peal hoida ja vältida nende küttimist. Greenpeace eitab samuti enda seotust.

Ookean on helide, mitte piltide maailm

Kui heli tõepoolest eksisteerib - uurijad pole selle olemasolu siiani veel kinnitanud - siis on võimalik, et sel võib elusloodusele kahjulik mõju olla. Kui juunis avastati Kariibi mere põhjast kummaline madal undamine, siis sellel leiti olevat looduslik põhjendus, ent arktiline salapärahääl näib olevat tehislik.

Aasta alguses võeti California kohtus vastu otsus, millega pandi paika, et madalsagedustel töötavad sonarisüsteemid, mida USA laevastik kasutab, rikuvad mereimetajate kaitse seadust. Sonarid segavad vaalade, delfiinide ja morskade liikumist - need loomad orienteeruvad heli järgi. Lisaks - nagu ühest hiljutisest uuringust selgus, "laulavad" mõned kalaliigid ühise koorina koidikust ehani, et leida paarilisi, panna paika oma territooriumi piirid ja leida toitu. Kui sellisest keskkonnast, kus helil on nii oluline koht, kostab läbi sedavõrd tugev signaal, et seda kuulevad isegi veepinnal paadis olevad inimesed, siis on selge, et mereloomade elurütm on tugevasti häiritud.

Kanada kaitseministeeriumist öeldi CBS Newsile, et ministeerium on imelikest helidest teadlik ning relvajõud on astumas "vastavaid samme, et olukorda aktiivselt uurida."