Nimelt avastasid teadlased, et vahetult enne vulkaanipursete algust on selle sisemistes lõõrides näha järsku rõhulangust, ehk kui oleks võimalik luua püsiv süsteem sealse rõhu jälgimiseks, oleks võimalik vulkaanipurskeid ette näha.

Vulkaaniline aktiivsus on küll palju selgemini ette nähtav kui näiteks maavärin, on ju seismograafid reeglina enne võimalikke purskeid vulkaanide lähistel ammu võnkekgraafikuid joonistamas, samas kui suured maavärinad on, vähemalt siiani, ettearvamatud.

Aga nüüd peaks olema võimalik välja töötada veel täpsem süsteem vulkaanipursete ennetamiseks. Pole küll olemas inimesele kasutatavat jõudu, mis vulkaane rahunema paneks, aga vähemalt inimesi on võimalik palju varem evakueerima hakata.

Maailmas elab vulkaanitegevuse ohualadel enam kui 600 miljonit inimest. 21. sajandil on inimelusid nõudnud näiteks Merapi vulkaan Indoneesias (353 hukkunut) 2010., Nyiragongo vulkaan Kongos (245 hukkunut) 2002., Ontake vulkaan Jaapanis (57 inimelu) 2014. ja Nabro vulkaan Eritreas (31 inimelu) 2011. aastal.