Lecomte alustas oma vägitükki Jaapani aja järgi täna kell üheksa hommikul, kui meil Eestis oli kell kolm öösel. Lõplikult veest välja ronida on kavas San Franciscos kuue kuni kaheksa kuu pärast.

AFP teatab, et vesi oli jahe, ent päike paistis ja üldiselt olid tingimused meeldivad. Puhus kerge tuul. Ujujat saatsid esimese sajakonna meetri jooksul ta poeg ja tütar, kes seejärel tagasi maale läksid ja 70 prantslast saatma tulnud inimesega liitusid.

Päevas on kavas ujuda kaheksa tundi

Lecomte kavatseb ujuda ka läbi Vaikse ookeani Suure Prügilaigu, mille pindala on hinnatud Texase osariigi suuruseks. Nagu öeldud, ongi plastprügist ja muust ookeanireostusest teavitamine ja neile probleemidele tähelepanu tõmbamine ettevõtmise eesmärk.

Prantslast saadab 20 meetri pikkusel alusel nimega Discoverer tugimeeskond, mis mitmeid keskkonnakatseid läbi viib, muuhulgas on neil plaanis näiteks mõõta mikroplasti sisaldust ookeanivees. Prantslane magab, puhkab ja sööb laeval ning jätkab igal hommikul ujumist sealt, kus see eelmisel õhtul pooleli jäi. Päevas on plaanis ujuda umbes 8 tundi ja põletada 8000 kalorit.

Teekonna kaart.
Ujuja ütles AFP-le vahetult enne vette minekut, et psühholoogiliselt on ettevõtmine palju raskem kui füüsiliselt. Kogu aeg peab mõtlema millestki positiivsest või kui sellist ainest pole, tuleb lihtsalt leida miski, millega pea täita, ütles ta.

Peaasi, et jätkuks, millele mõelda

„Üritan oma keha ja vaimu lahus hoida,“ teatas ta. „Kõik selle, mida mu keha tunneb – valu või külmatunde – katsun kõrvale jätta. Mul on plaan asjadest, millele kavatsen nende kaheksa tunni sees mõelda. Mõistus tuleb alati tegevuses hoida.“

Füüsiliselt saab kõige keerulisem saab olema aga igal hommikul jahedasse vette tagasi minek. Lecomte ütles, et ilmselt tuleb kusagil 5-6 tunni möödudes igapäevaselt ka nn sein ette.

Lecomte ujus aastal 1998 üle Atlandi ookeani ja ütles siis, et midagi sarnast ta kindlasti enam ette ei võta. Pärast pere loomist aga otsustas ta teisiti. „Kui ma olin väike ja käisin oma isaga rannal jalutamas, ei olnud plastikut kusagil või kui, siis väga vähe,“ ütles ta. „Kui ma aga nüüd enda lastega rannas käin, on see kõikjal.“

Tema projektiga saab põhjalikumalt tutvuda ettevõtmise kodulehel.