Copernicus-programmi raames orbiidile saadetud Sentinel-satelliidid on mõeldud ennekõike pildistama ja kaardistama maismaa taimestikku, pinnavorme ja veekogusid, antud juhul on satelliit 2A igatahes ületanud kõiki ootusi ja võimaldanud vaadata ka merevee sisse. Sentinel-2A saadeti orbiidile 23. juunil, selle kaksiksatelliit 2B, mis hakkab tiirlema täpselt teisel pool maakera, on kavas üles saata järgmise aasta keskel.

Soojad suveilmad ja rahulik meri kutsusid augustis esile suurenenud bioloogilise aktiivsuse ka Läänemeres, kuna Soome vetikaseire teatas tsüanobakterite ehk siis sinivetikate vohamisest. Antud foto on tehtud 7. augustil, mereregiooni kohal, mis asub mõnevõrra Sõrve säärest läänes.

Saastunud meri

Tsüanobakteritele soodsat fosforirohket keskkonda on muidugi loonud ka merre jõudnud toksilised jäätmed ja merepõhja hapnikuvaegus, samas kui ohuks on sinivetikad ka nendega kokku puutunud inimeste tervisele.

Sentinel-2A teeb Maa ümber tiireldes regulaarselt 13 erineval spektrialal värvifotosid satelliidi alla jäävast maapinnast, jätkuvate ribadena, mille laius on 290 km ja nii on ta võimeline teatud aja jooksul (koos kaksiksatelliidiga) looma täpse pildi taimkattest kogu planeedil.

Tormipöörised ja laevade sõukruvid on seganud vetikaid täis merepinda, tuues nähtavale värvikaid kujundeid.
Sinivetikate vohamine augustikuises Läänemeres.

Kirjutab Eesti Entsüklopeedia:
Mitukümmend liiki sinivetikaid võib produtseerida eriti püsisoojastele loomadele mõjuvaid väga tugevatoimelisi maksa- ja närvimürke ning nahka ärritavaid ühendeid. Veeõitsengu korral ei tohiks veekogus viibida (eriti ohtlik on see väikelastele), loomadele on ohtlik selle vee joomine (Eestis on vetikamürgid põhjusta­nud paaril korral kariloomade hukkumise).