"Loodame suurendada plastpakendite taaskasutust sellega, et 2030. aastaks on kõik sellised pakendid kas korduv- või taaskasutatavad," lubas komisjon oma teates.

Nende andmetel toodavad eurooplased praegu igal aastal 25 miljonit tonni plastprügi, aga vaid vähem kui 30% sellest taaskasutatakse.

Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi sõnul peab Euroopa Liit peatama selle, et plastprügi ja -ained satuvad edasi vette, meie toidulauale ja lõpuks ka inimorganismi. "Ainus pikaajaline lahendus on üha rohkem plastpakendeid korduv- ja taaskasutada ning seeläbi plastreostust vähendada," ütles ta.

Üks komisjoni pikem eesmärk on ära keelata mikroplasti kasutamine, mida leidub laialdaselt näiteks kosmeetikatoodetes ja mis seeläbi jõuabki kergesti meie organismi.

Komisjoni strateegias ei olnud aga näiteks ühtegi konkreetset ettepanekut üleeuroopalise plastmaksu kehtestamiseks – idee, mille eelmisel nädalal käis välja komisjoni eelarvevolinik Günther Oettinger.

"Me ei ole veel leidnud parimat varianti, kuidas sellist maksu läbi viia," selgitas komisjoni asepresident Jyrki Katainen. "Liiga vara on millestki konkreetsest rääkida." Ta lisas, et Euroopa Liidul ei ole veel ka hästitoimivat ühtset platsi taaskasutussüsteemi, sest puuduvad ühtsed standardid.

Komisjoni eesmärk on ka plasttoodete tootmise, disaini ja taaskasutuse reegleid muutes luua uusi ärivõimalusi Euroopa ettevõttetele. "See on hea võimalus ettevõtetel uute tehnoloogiate ja materjalide arenduses maailmaturul silma paista," rõhutas Katainen.