The Independent vahendab Hiina riigimeediat ja kirjutab, et "mereriisi" autoriks ja ristiisaks on tänaseks 87-aastane teadlane Yuan Longping, kes töötab Hiina idarannikul Qingdaos asuvas spetsiaalses sooli ja leeliseid taluva riisi uurimis- ja aretuskeskuses.

Yuan oli üks esimesi teadlasi, kes 70ndatel erinevaid hübriidriisi sorte aretama hakkas. See töö tõukus kartusest, et Hiina rahvaarv tõuseb eelseisvatel aastakümnetel plahvatuslikult. Nii sündisid mitmed erinevad riisisordid, mis kasvasid kiiremini, talusid paremini stressi ja mille viljapeas oli rohkem teri. Tänapäeval annavad viiendiku maailma riisitoodangust Yuani töö tulemusena aretatud sordid.

"Kui talunik proovib praegu mingit soolvett taluvat riisisorti kasvatada, on ta saak umbes poolteist tonni hektarilt. See ei ole tasuv, see saak pole isegi proovimist väärt," ütles Yuan. "Kui me aga saagikuse kahekordistame, on see piisav motivatsioon."

Seetõttu aretatigi nüüd ristamise, geenianalüüsi ja muude meetodite tulemusena välja rida uusi riisisorte, mis soolases vees kasvavad. Sel suvel toimusid esimesed täiemahulised katsed, mille puhul uut riisi Kollasest merest pumbatud vees kasvatati. Ja edukalt.

Uus riis on juba toidulaualegi jõudnud. Ettevõte, mis seda müüb, teatas, et riisi on kaubaks läinud umbes 6 tonni. Hind on momendil krõbe - "mereriis" on tavalisest umbes kaheksa korda kallim. Kuid tulevikus hind toote laiema levikuga eeldatavasti kukub.

Üks positiivne nüanss soolveeriisi puhul on seegi, et selle kasvatamiseks kulub palju väljem kahjuritõrjevahendeid. Haigusetekitajad ja putukad ei saa nii soolases vees hästi hakkama.

Uut riisi siiski otse merre külvama ei kiputa. Hetkel on suured maa-alad Hiina maapiirkondades tühjad, kuna pinnas ja vesi on seal liiga leeliselised ja kõrge soolasisaldusega. Mõned metsiku riisi sordid suudavad küll neis oludes hakkama saada, kuid nende saagikus on madal - 1,125-2,25 tonni hektarilt.

Uus soolataluv hübriidriis aga annab hektarilt 6,5-9,3 tonni. See tähendab, et sordi alla minevatelt uutelt põldudelt võiks saada 50 miljonit tonni riisi, millest piisaks 200 miljoni inimese toitmiseks, ütles Yuan.

Ja maitse? Pidavat hea olema. "Mu poiss-sõber ütles, et see maitses nagu riis tema kodukülast," kiitis keegi klient "mereriisi" South China Morning Postile. "See on väga hea."