Nn maisi juureuss-mardikas, millel eestikeelset nime nähtavasti polegi, tekitas USA põllumajandusele igal aastal umbes miljardi dollari eest kahju ja seega maailm lausa otsis võimalusi temast lahti saada.

GMO-lobi võidukuulutus igatahes osutus ennatlikuks, GMO-vastased saavad nüüd kahjurõõmutseda.

Bt-mais on geneetiliselt muundatud mais, millele on lisatud proteiine bakterilt Bacillus thuringiensis, mis on putukatele mürgised. Sellega pidi saama lahti tervest reast maisikahjuritest.

Ja põllumehed olid vaimustuses, juba kolmveerand USA põldudel kasvavaist maisitaimedest on täna bt-maisitaimed, ja see levik on toimunud alates esimesest istutamisest 1996. aastal. Kahjurite hulk vähenes järsult ja farmeritel oli võimalik ka varasematest inimese jaoks mürgistest pestitsiididest loobuda.

Kuid ilmnes, et kahjurid tegid läbi hoopis evolutsiooni, mis muutis neid jälle vastupidavaks uutele mürkidele. BT-maisi taluvad edasiarenenud kahjurid leiavad ju omakorda ees täiesti piiramatu söögilaua, kus muud mürgid juba vähemaks jäänud.

Lahenduseks oleks GMO-maisiga vaheldumisi tavalist maisi istutada, et mürgikindlad kahjurid kaotaks oma mürgitaluvust tavaliste liigikaaslastega paljunedes. Kuid siin tuli mängu nii seemnefirmade lobitöö kui ka valitsuse tõrksus reegleid kehtestada. Farmerite jaoks on tegemist siiani vabatahtliku otsusega.

Tulemuseks uus juureusside ekspansioon nüüd juba Bt-maisi põldudele Iowas, Illinois's, Minnesotas, Nebraskas ja Lõuna-Dakotas. Ja tundub et võidurelvastumises biotehnoloogiafirmade ja kahjurite vahel on kahjurid ikka veel sammukese ees.

Farmerite jaoks on Bt-mais ikka eelistatud, sest need peletavad muud tüüpi kahjureid eemale, aga võib eeldada, et juureusside rünnak sunnib farmereid naasma üha enam muude putukatõrjevahendite juurde, mis on omakorda ohuks keskkonnale ja inimesele.