Kõlab nagu stseen ulmeromaanist või pealkiri skandaalsest kõmulehest: radioaktiivsete osakestega saastunud metssead on seadnud end sisse Jaapani Fukushima prefektuuri elurajoonides, mis teeb kodudesse naasmise kunagiste elanike jaoks veelgi keerulisemaks.

Pärast 2011. aastal aset leidnud avariid ja kiirgusleket Fukushima tuumaelektrijaamas olid umbes 300 000 sealset elanikku sunnitud oma kodudest lahkuma. Nende asemel kolisid elamutesse metsloomad, kes nähtamatut kiirgusohtu karta ei osanud.

Fukushima „tondilinna“ ja ümberkaudse kiiritatud, söötis põllumajanduspiirkonna on enda valdusse võtnud rotid, koerad, rebased ja metssead.

Möödunud kuue aasta jooksul on kiirgus oluliselt hajunud ning ametnikud kavatsevad juba peagi tühistada nelja linna evakuatsioonikäsud. Mõnel pool on radioaktiivse saaste tase nii madal, et inimesed saavad ohutult kodudesse naasta.

Kuid vahetu kiirgussaaste pole neile selle juures ainsaks takistuseks. Inimeste kodudesse ja ettevõtete ruumidesse tunginud ja end seal mugavalt sisse seadnud metssead on ühest küljest üsna territoriaalse iseloomuga, teisalt aga vägagi radioaktiivsed. See teeb neist ebasõbralikud ja ohtlikud naabrid.

Linnade puhastamisel rakendavad kohalikud ametkonnad Jaapani pikaajalisi metsloomade küttimise kogemusi. Loomade arvukust piirama on värvatud salk jäägreid ning rahvale jagatakse teatmikku, mis sisaldab nõuandeid metssigade tõrjumiseks nagu püüniste panemine ja isegi droonkopterite kasutamine.

Pärast 2014. aastat on jahimehed tapnud 13 000 metssiga, kelle surnukehad on maetud ühishaudadesse või põletatud spetsiaalsetes ahjudes, mis radioaktiivsed osakesed suitsust välja sõeluvad.