Rohutirts sööb päevas sama palju kui ise kaalub (umbes 2 grammi). See ei tundu pealtnäha palju, aga putukaid on liikvel korraga miljardite kaupa. Teatud ajaperioodil nagu praegu nad muudkui õgivad ja paljunevad, avaldab World.Mic.

Kui palju neid siis on? Üks parv võib hõlmata 1200 ruutkilomeetrise ala. 1,3 ruutkilomeetril võib olla isegi umbes 80 miljoni rohutirtsu.

Madagaskar on saareriik India ookeanis, Kagu-Aafrikas ranniku lähedal. Seal elab 2012. a rahvaloenduse andmetel veidi üle 22 miljoni inimese.

Umbes 60% inimestest sõltuvad põllumajandusest, peamiselt riisi ja maisi kasvatamisest. Rohutirtsud sellest muidugi ei hooli. Senised katsed tülikaid putukahorde tõrjuda on osutunud ebatõhusaks.

Foto: AFP

Riiklik "putukamürgi-projekt" kestab siiski veel 2016. aastani ja läheb maksma meie rahas ligi 32 miljonit eurot.

Rohutirtsu-epideemial on mitu põhjust, peamiselt kliimamuutuse ja ilmastiku koosmõju. "Näiteks 2013. aastal tekkis massiivne üleujutus, mis on putukatele ideaalne sigimiskeskkond," kommenteerib Princetoni ülikoolis töötav bioloog Iain Couzin.

Probleem on ka sotsiopoliitiline. "Isegi suhteliselt stabiilsed Aafrika riigid nagu Maroko ja Mauritania ei abista üksteist piisavalt, ei suhtle lähedalt. Aafrikas on nii palju probleeme, et kõik tegelevad vaid oma asjaga: kodusõda, nälg, poliitilised rahutused," selgitab Couzin.

Rohutirtsud hakkavad toidunappuse tõttu a üksteist sööma, aga inimesed ei saa neid süüa. Putukates tekib nimelt eri taimede söömise tagajärjel mürke, mis inimesele liiga teeksid.

Putukahordid liiguvad esialgu toitu otsides põllumajanduspiirkondades, aga ei pelga ka linnadesse tungida. Näiteks Antananarivos (pealinnas) algas tirtsuprobleem augusti teisel poolel.

Foto: AFP