Taoliseid nn tormisüsteeme esineb mitmel pool maailmas. Lääne-Atlandil ja Vaikses ookeani idapiirkonnas ilmnevaid torme nimetatakse orkaanideks. India ookeanis ja Vaikse ookeani lõunaosas nimetatakse neid tsükloniteks ning Vaikse ookeani lääneosas taifuunideks.

Kolm artiklis kirjeldatud orkaani pole tingimata kõigi aegade surmavaimad või kulukaimad.

Kõigiga kaasnes aga hulgaliselt kahjustusi, võimsad tuuled ja inimlikud tragöödiad ning need pälvisid eri põhjustel maailma tähelepanu. Orkaanid on järjestatud hukkunute hulga kasvavas järjekorras.

3. Galveston (27. august — 15. september, 1900)

Galvestoni järel (Foto: Wikimedia Commons / Griffith & Griffith, USA Kongressi raamatukogu)

2005. aastal 1833 inimelu nõudnud ja 161 miljardi dollari (tollase kursi järgi 136,5 miljardi euro) eest kinnisvara hävitanud Katrinat peetakse Ühendiriikide ajaloo kulukaimaks orkaaniks.

See pole aga kõige hullem torm USA Mehhiko lahe ranniku ajaloos. 1900. aasta septembris nõudis orkaan Galveston hinnanguliselt 6000–12 000 inimelu peamiselt Texase osariigis. Seda peetakse Ühendriikide ajaloo ohvriterohkeimaks orkaaniks.

Torm paisus orkaaniks alles pärast Florida Keys’i saarestikust lääne poolt möödumist, kui järsk pööre vasemale saatis selle otse sadama- ja kuurortlinna Galvestoni peale. Elanikele ja valitsusametnikele jäi vähem kui neli päeva ettevalmistuste tegemiseks.

Neljanda kategooria torm tõi kaasa kuue meetri kõrgused tormilained ja üleujutuse ning tuuseldas pärast Texase räsimist veel Oklahoma ja Kansase osariike.

Orkaanis hävis 3600 eluhoonet ja hulk rajatisi, mida oli peetud tormikindlateks. Kahjude suurus küündis 30 miljoni dollarini (25,4 miljoni euroni).

Et taoline katastroof ei korduks, rakendas Galvestoni linn märkimisväärseid ohutusmeetmeid. Rajati viie kilomeetri pikkune lainemurdja, mida hiljem pikendati 16 km pikkuseks, ja kogu linn tõsteti kõrgemale, paiguti kuni viie meetri võrra.

2. Mitch (22. oktoober – 9. november, 1998)

(Foto: Wikimedia Commons / )

Mitch ei pälvinud USA-s sama palju tähelepanu kui Sandy ja Katrina, kuid selle põhjustatud ohvrite hulk ja hävitustöö ulatus edestasid mitut tuntumat ajaloolist tormi.

Aeglaselt liikunud orkaan paistis 1998. aasta oktoobris Hondurasesse jõudes peatuvat, kallates kahe päeva jooksul alla kümme sentimeetrit sademeid tunnis ning põhjustades mudavoolusid ja hukatuslikke üleujutusi.

Mitch, milles hukkus umbes 11 000 inimest (ja tuhandeid jäi kadunuks), on teadaolevalt teine kõige ohvriterohkem orkaan, mille kohta andmeid on kogutud, ning rohkem kui 200 aasta jooksul kõige laastavam orkaan läänepoolkeral.

Hondurases põhjustas torm rohkem kui viie miljardi dollari (tollase kursiga 4,26 miljardi dollari) eest kahjustusi, hävitades suure osa taristust ja põllusaagist. Mitch laastas ka Nikaraaguat, kus ainuüksi mudavooludes hukkus 2000 inimest.

1. 1780. aasta suur orkaan, 9.–20. oktoober

1780. a orkaani üle elanud Fort Saint-Louis, mis asub Martinique'is Fort-de-France'is (Foto: Wikimedia Commons / Prayitno / Thank you)

Sel ajal, kui 1780. aasta suur orkaan läbi Kariibi mere tuiskas ja umbes 22 000 inimest tappis, olid Ameerika Ühendriigid alles lootusrikas helk George Washingtoni silmis.

Hukkunute seas oli nii Briti kui ka Ameerika sõdureid, kes olid iseseisvussõja käigus piirkonnas merelahinguid pidanud.

Ehkki toonase orkaani tuulte kiiruse või sademete hulga kohta pole palju andmeid, on teada, et torm räsis oktoobrikuus kuue päeva vältel mitut Kariibi mere saart, sh Barbadost, Martinique’i ja Saint Luciat.

Üks kohalik vaatleja kirjutas, et orkaan kooris puudelt koore, mille põhjal mõned uurijad on spekuleerinud, et tuulte kiirus pidi küündima 320 kilomeetrini tunnis. Seda võimsat tormi peetakse kõigi aegade ohvriterohkeimaks orkaaniks.