Komisjoni pressiteate kohaselt moodustavad need 10 toodet 70 protsenti kogu meres leiduvast prügist. "Plastikprügi on suur probleem ning eurooplased peavad koos tegutsema, et seda probleemi lahendada," kommenteeris plaanitavat keeldu Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans. "Me keelame osad tooted täielikult ja vahetame need keskkonnasäästlikumate alternatiivide vastu," ütles ta.

Nagu Timmermansi kommentaarist lähtub, siis plaanis on keelata sellised tooted, mille puhul on turul alternatiivid olemas. Asendamatute toodete puhul neid ei keelata, vaid keskendutakse sellele, et nende tarbimist vähendada.

Hetkel on keelatavate toodete nimekirjas plastidest tehtud meigieemalduspadjad, ühekordsed söögiriistad, ühekordsed taldrikud, kõrred, joogisegajad ja õhupallide külge kinnitatavad plastmassist pulgad. Ühekordsed plastikust joogitopsid on samuti kavas keelata, välja arvatud juhtudel, kus topsikaas on kinnitatud topsi külge.

Lisaks on paika pandud tarbimist piiravad ja selle tagajärgedega vastutustundlikumalt tegelevad eesmärgid: näiteks kohustatakse liikmesriike 2025. aastaks korjama ära vähemalt 90% turul ringlevatest ühekordsetest plastikpudelitest ning vähendama ühekordsete toidupakendite kasutamist.

Euroopa Komisjoni hinnangul läheksid meetmed firmadele maksma umbes 3 miljardit eurot aastas, kuid aitaks tarbijatel kokku hoida 6,5 miljardit eurot aastas. Lisaks looks meetmed Komisjoni hinnangul 30 000 uut töökohta ning säästaks 22 miljardit eurot, mis muidu kuluks keskkonnareostuse kõrvaldamisele.

Ettepanekud läksid praeguse seisuga Euroopa Parlamenti ja Nõukogusse arutamisele. Komisjon rõhutas soovi, et meetmete välja töötamine ja rakendamine toimuks võimalikult kiiresti, CNN-i hinnangul läheb meetmete lõplikuks jõustumiseks umbes kolm kuni neli aastat.