Erden Eruç on türklane, sündinud 1961. aastal, tal on kolm mehaanikainseneri magistrikraadi Boğaziçi, Ohio ja Virginia George Masoni ülikoolidest, ennekõike on tema käes aga ookeaniaerutamise maailmarekordeid ja muidugi see ainus ja esimesena sooritatud ümbermaailmareis käe- ja jalajõul.

Alustas ta teekonda 2007. aastal Bodega Bayst Californiast, ja vaid veidi enam kui nädal ja viis aastat hiljem oli ta seal tagasi. Tema ümbermaailmareis nõudis 66 299 kilomeetri läbimist (sisuliselt võrdub see küll enam kui pooleteistkordse tiiruga, sest Maa ümbermõõt ekvaatoril on ju 40 000 kilomeetrit), kahekordset ekvaatori ületamist, ookeanil sõudis ta sõudepaadiga, rannikuid pidi aerutas ta meresüstal, teid mööda sõitis ta jalgrattal, kitsamatel teeradadel oli aga sunnitud ka jala käima, jõgede ületamiseks oli tal aga abiks ka tavaline süst. Asja tegi küll lihtsamaks see, et maismaad ületas ta pikemalt vaid Aafrikat ja USA-d läbides, enamik teekonnast kulges siiski vett mööda.

Eruçi läbitud teekond, suunaga läände.

Ta oli esimene inimene maailmas, kes sõudnud üle kolme ookeani, kusjuures kogu teekonna jooksul läks ta paat vaid korra ümber. Vaiksel ookeanil veetis ta ühtejärgi 312 päeva, ta oli esimene inimene, kes sõudnud Austraalia rannikult Aafrikasse, ja seejärel sõudis ta Atlandi ookeanil maha veel 9817 kilomeetrit, ta on nüüd ilmselgelt kogenuim sõudja maailmas (876 päevaga merel), ja ka rekordiomanik läbitud kilomeetrites.

Ta vajas küll abi filipiinlastelt kalameestelt Paapua Uus-Guineas, kelle juures ta oli sunnitud ootama taifuunihooaja vaibumist kaheksa kuud, seejärel aga ravima veel vigastatud selga sama pika aja, Madagaskari esisel eskortis teda aga Türgi fregatt.

Lisaks oli tal plaaniks ka nn kuue mäetipu projekt, mis nõuab Denali (McKinley), Kosciuszko, Kilimanjaro, Aconcagua, Elbrusi ja Mount Everesti otsa ronimist. Esimese otsas oli ta juba varem käinud, Kosciusco ja Kilimanjaro tipud võttis ta juba ümbermaailmareisi raames ära, kolm viimast tippu on veel võtmata.

Vaikse ookeani ületuseks kulus ligi aasta, India ookeani ületuseks kolm ja pool kuud, Atlandi ületuseks viis kuud. Teekonna lõpetuseks sõitis ta jalgrattal Louisianast Californiasse, mis võttis aega päevapealt ühe kuu. Elab ta muide Seattle'is.

Kickstarterist kogutud 75 000 dollariga on olnud nüüd võimalik sellest retkest toota ka diókumentaalfilm Castaway With Purpose, mille esilinastus peaks olema veel 2014. aasta sees.