Õhusaaste mõõtmisel võetakse arvesse kaht tüüpi osakesi. PM10 tähendab osakesi, mille läbimõõt on 10 mikromeetrit (μm) või vähem ja PM2,5 neid, mille läbimõõt on 2,5 mikromeetrit või vähem. Mõlemat tüüpi saastet mõõdetakse kuupmeetri alusel.

PM2,5 kontekstis on pealinnade arvestuses kõige kehvema kvaliteediga õhk Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyādis, olukord on väga sant ka India pealinnas Delhis ja Katari pealinnas Dohas.

The Telegraphi vahendatud pealinnade õhupuhtuse tabeli esikümme on aga järgmine:

10. Madrid, Hispaania

9. Monaco, Monaco

8. Helsingi, Soome

7. Tallinn, Eesti

„Keskaegne Tallinn oma muljetavaldava linnamüüri ja kitsaste munakivitänavatega ehitati ajal, mil mootorsõidukitele mõtlema ei pidanud,“ kirjutab The Telegraph. „Iidses linnasüdames sõitmine on ebapraktiline ja tänu sellele seal autosid suurt ei leidu. Lisagem siia juurde veel linna rikkalikud rohealad, tuuline asukoht rannikul ja meil ongi ühe maailma kõige vähem saastatud linna retsept olemas.“

6. Montevideo, Uruguay

5. Edinburgh, Šotimaa (Suurbritannia)

4. Ottawa, Kanada

3. Canberra, Austraalia

2. Wellington, Uus-Meremaa

1. Stockholm, Rootsi

Stockholmi kohta kirjutatakse, et pärast seda, kui linn valiti aastal 2010 Euroopa roheliseks pealinnaks, pole rootslased loorberitele puhkama jäänud. Üheksakümnendaist alates on suudetud atmosfääri paiskuva süsihappegaasi kogust neljandiku võrra vähendada, aastaks 2050 loodetakse linn fossiilkütustest suisa priiks teha. Paljuski aitab puhtale õhule kaasa ka põhjamaadele omane tugev rattakultuur.