Ebola levib vaid füüsilisel kokkupuutel, ehk nakkust külge saada pole nii lihtne, kui mõne õhu kaudu leviva viirusega. Kuid ometi suudetakse vaid vaevu selle levikut peatada. Juba Lääne-Aafrikast on teada kui suures nakkusohus on arstid, kes ebolahaigeid vastu võtavad. Samas on kinnitust leidnud, et Dallases ebolasse surnud mehe perekonnaliikmed siiski viirust külge ei saanud, küll aga kaks õde haiglas, kus teda raviti. Ja üks neist oli hiljem lennanud ka lennukiga...

New Yorgi juhtum on sellest lahus.

New Yorgi doktor Craig Spencer oli saadetud Guineasse organisatsiooni Piirideta Arstid vahendusel, tagasi koju saabus ta Euroopa kaudu 14. oktoobril, maandudes JFK lennuväljal. Lennu ajal oli ta veel terve, ehk nakkavas olekus ta loodetavasti ei olnud. Palavik ilmnes tal eile hommikul, mille järel ta võttis ühendust Piirideta Arstidega ja toimetati seejärel haiglasse.

Veel enne sümptomite ilmnemist oli ta käinud linnas tervisejooksu tegemas, kasutanud metrooliine, käinud ka keeglit mängimas, mistõttu keeglisaal on praegu ajutiselt suletud. Aga senistel andmetel ta seal veel nakkusohtlik ei olnud, arstina ta ka teadis sümptomeid tähele panna.
Pole selge, kuidas nakkus inimeseni jõuab, aga oletatavasti levitasid viirust nahkhiired.

.

Ebolaviiruse peiteaeg on 2 kuni 21 päeva, nakkusohtlikuks muutub ta alles sümptomite ilmnedes. Loe ka Eesti Terviseameti ülevaadet.

Esmalt oli ebola nakkushaigus, mis levis pigem kõrvalistes külades keset Aafrikat. Viirusi on kandnud oletatavasti nahkhiired, keda kohaliku delikatessina nahka pistetakse. Siis jõudis ta juba kohalikesse suurlinnadesse ja selle levikut polnud enam võimalik takistada.

Naaberriigid on suutnud end seni kaitsta, sulgedes piirid Sierra Leone, Guinea ja Libeeriaga. Kuid Nigeeriasse ja Senegali jõudis viirus siiski kohale. Ja nüüd teatati esimesest juhtumist ka Malis. USA-sse toodi kaks ebolahaiget erilennukiga Libeeriast ja Atlanta haiglas nad ka nakkust edasi ei saanud anda, kolmas juhtum oli aga Libeeriast Dallasesse naasnud autojuhiga. "Lahtisi otsi" on enam kui küll.

Mujale, Hispaaniasse, Prantsusmaale, Inglismaale, Saksamaale, Norrasse ja Šveitsi on esimesed ebolahaiged kodanikud naasnud rangeid turvameetmeid kasutades, ehk väljapoole haiglaid poleks nakkus tohtinud jõuda. Hispaania haiglas nakatus õnnetuse läbi ebolasse küll üks õde.

Samal ajal on oma lokaalne kolle jälle ilmnenud ka Kongo DV-s, lahus Lääne-Aafrika epideemiast.