Oulu ülikool ja Laguna-projekt teatasid sel nädalal avaldatud raportis, et seitsmest võimalikust kandidaadist Euroopas just Pyhäjärvi all olev Pyhäsalmi kaevandus oleks parim koht uue teadusrajatise ehitamiseks. Raportit ennast valmistati ette kuus aastat ja see maksis 17 miljonit eurot, kirjutab
. Otsust, kuhu uus seade ehitada, pole aga veel tehtud.

Uue labori ja detektori maksumuseks arvestatakse 226 miljonit eurot. Pilootseadmena oleks võimalik valmis ehitada 50 miljoniline detektor.

Keskkonnale ja inimestele need osakesed mõju ei avaldaks, läbib ju meie organismi ja kogu planeeti pidevalt miljardeid Päikesest lähtuvaid neutriinosid. Mõõtmisseade peab aga asuma piisavalt sügaval, et maapealne radiatsioon selle tulemusi ei häiriks. Pyhäsalmis on võimalik sõita autoga ka 1400 meetrit allpool maapinda, sinna on kerge ka uusi ruume ehitada, varem Outokumpule kuulunud tsingi- ja vasekaevandus oleks niigi ammendumas.

Glacier kujutab ennast mahutit, kus asuks 20 000 tonni vedeldatud argoongaasi, mille aatomite vastu põrkuvad neutriinod muutuks nähtavateks elektronidena.

Teatavasti enamvähem sarnase eksperimendiga (CERN-ist tulistatud osakesi püüti Itaalias asuvate seadmetega 732 kilomeetri kaugusel) väideti kolm aastat tagasi ennatlikult, et osakesed olevat koguni ületanud valguskiirust.