On selge, et vahetult valimistulemuste selgumise järel levima hakanud säutsud teemaviitega #calexit olid kindlasti paljuski kantud emotsioonidest. On ju California olnud traditsiooniliselt demokraatide poolt hääletav osariik. Tegelikult on aga liikumine, mis soovib, et osariik USA-st lahku lööks, tegutsenud juba varasemast ajast, kirjutab Business Insider. Algatuse nimeks on Yes California Independence. Selle eesmärgiks on korraldada aastal 2019 iseseisvusreferendum, mille tulemuseks oleks jaatava vastuse korral California ühendriikidest välja astumine. YCI on oma kodulehel loetlenud üheksa peamist põhjust, miks sel mõttel jumet oleks.

Business Insider lisab, et liikumise üheks tugevamaks toetajaks on Shervin Pishevar, kes on üks esimesi Uberisse investeerinud inimesi. Ta ütles Twitteris enne valimistulemuste selgumist, et rahastaks kindlasti sellist kampaaniat, mis Trumpi võidu puhul pürgiks selle poole, et Californiast eraldi riik saaks. On ka teisi Silicon Valley innovaatoreid, kellele see mõte meeldib.

Kui see tõesti nii läheks, oleks tegu maailma suuruselt kuuenda majandusega SKT osas, mis tähendab, et riik oleks majanduslikult Prantsusmaast tugevam. Rahvaarvult ületaks California aga näiteks Poolat.

Liikumise Yes California juht Louis Marinelli ütles, et see, mis toimub poliitiliselt ja kultuuriliselt ülejäänud USAs ja mis toimub Californias, on kaks sootuks erinevat asja. "Ma soovin, et California suudaks oma potentsiaali täielikult realiseerida ja ma tunnen, et Ameerika Ühendriikide liikmeks olemine hoiab meid tagasi, pidurdab meid."

Ühe või mitme osariigi lahkumine ühendriikide seast pole muidugi teemaks esimest korda. Tasub kasvõi meenutada kuulsaimat näidet ülemöödunud sajandi kuuekümnendail, kui üksteist osariiki ühendriikide koosseisust lahkusid ja puhkes kodusõda. Ent erinevaid näiteid sarnastest plaanidest on enamgi ja paljudel pole neist valimistega midagi pistmist. Näiteks on lakota indiaanlased välja käinud mõtte oma vabariigist, mis asuks Põhja- ja Lõuna-Dakota, Montana, Wyomingi ja Nebraska aladel.