NASA polaaralade missioon IceBridge on kestnud juba kümmme aastat – selle käigus lennatakse üle põhja- ja lõunapolaarala ning vaadeldakse sealseid jääolusid ja nende muutusi.

Nädalapäevad tagasi oli NASA teadur John Sonntag taaskord ühel sellisel lennul, kui ta märkas midagi eriskummalist. Midagi, mida ta kunagi varem polnud missiooni käigus näinud.

Kanada looderannikust umbes 80 km kaugusel, Beauforti mere idaosa kohal lennates tegi Sonntag foto Arktika merejääst, millel on kolm kummalist ringikujulist laiku, augud sees. "Nägime neid ringikujulisi laike ainult paar minutit. Mulle ei meenu, et oleksin midagi sellist kunagi varem näinud," ütles ta.

"Ma ei ole kindel, mis on aukude ümber need ringjad kujundid tekitanud. Ma ei ole midagi sellist kunagi varem näinud," ütles ka IceBridge'i missiooni teine teadur Nathan Kurtz.

Siiski, osasid fotol jäädvustunud nähtusi oli teadlastel lihtne selgitada, näiteks seda, et merejää on selles kohas suhteliselt noor. "Jää on ilmselt õhuke, pehme ja painduv," sõnas Darthmouthi ülikooli merejää geofüüsik Don Perovich. "Seda saab järeldada lainelise koha järgi keskmise augu ees."

Kuid mis põhjustas nende kujundite tekke? Üks variant on see, et augud on sinna uuristanud kohalikud elanikud, näiteks hülged, et tulla vee alt jääpinnale välja, ning seejärel lumele ja jääle sattunud vesi on need laigud tekitanud.

Teine versioon on jääalused soojema vee voolused, mis on teatud kohtades jääd sulatanud. "Seal on üldiselt suhteliselt madal vesi, nii et tegu võib olla "soojaallikatega" või põhjaveega, mis maismaal asuvatest mägedest sinna kohta jõuab. Või siis soojem vesi Beauforti mere hoovustest," selgitas Marylandi ülikooli jääteadlane Chris Shuman.

Ent ühtset selgitust neile laikudele ei oskagi teadlased praegu välja pakkuda. Niisiis on tegemist üsna müstiliste jäiste kujutistega meie põhjapolaaralal.