„Tegelikult on tegu saarestikuga, kuid pean silmas saarestiku keskmes olevat kõige suuremat saart, mis on niivõrd omapärane oma geoloogia, botaanika, floora, fauna ja antropoloogia poolest, et tõepoolest arvatavasti kõige rohkem avastamata liike on meil oodata just nimelt sealt,“ on Eesti tuntuim parasitoloog, etoloog ja zoosemiootik põnevil. „Seal on sellised mäed ja orud,“ jätkab Turovski, „et suguharud räägivad igaüks oma keeles ja nende naabrid ei pruugi nendest üldse aru saada, sest neil on jällegi oma keel.“

Uus-Guinea maastik on tõesti nii ligipääsmatu oma konarlike mägede, märatsevate maa-aluste jõgede ja vihmametsadega, et suurest hulgast seal elavast loodusest teame väga vähe.

Seda huvitavam tundub rühma rahvusvaheliste asjaarmastajate plaan suunduda uurimisretkedele Uus-Guineasse, rännates üles mööda Sepiki jõge, et kohtuda krokodillirahva ja nendega jõge jagavate 8-meetriste krokodillidega, ja sukeldudes, et leida kummalisi mereelukaid, sealhulgas äsja avastatud „kõndivat haid“. Rühm on rahvusvaheline ja koosneb elamusküttidest, koopauurijatest ja süvasukeldujatest.

Kas seltskonnal õnnestub ühendada oma oskused kohalike hõimude vilumusega ja pidada füüsilisele koormusele vastu, vaata juba teisipäeval, 21. aprillil kell 21.05 Viasat Nature’is, kui esilinastub dokumentaalfilm „Uus-Guinea ekspeditsioon“.

Viasat Nature’it näeb teleoperaatori Viasat vahendusel või läbi suuremate kaabeloperaatorite.