Noor palm nimega Methusalem pani Iisraeli teadlased juubeldama, kui see kolmandat korda oma ebahariliku elu jooksul õitsema hakkas, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Palm kasvas 2000 aasta vanusest seemnest, mis leiti Iisraeli kuulsast Masada kindlustusest 1973. aastal.

Aastaid oli seeme koos teistega vedelenud Tel Avivi Bar-Ilani ülikooli hoones ühes sahtlis, kuni Iisraeli botaanik Elaine Solowey 2005. aastal mõne neist enda kätte võttis.

"Kui küsisime, kas me võiksime üritada mõne neist idanema panna, saime vastuseks: "Olete hullud!". Aga nad andsid meile siiski mõne seemne," ütles Solowey ajakirjale Popular Archeology.

Botaaniku sõnul oli teadlastel varem õnnestunud idanema panna 1000 aasta vanune lootoseseeme. Keegi polnud aga kunagi katsetanud datliga – ja pealegi nii vanaga.

Pannud seemned esmalt sooja vette likku, et need suudaksid jälle vett sisse imeda, istutas Solowey need mõne aja pärast maha. Kahe kuu pärast ilmuski esimene võrse, millest nüüd on saanud väike datlipalm.

Masada kindlustuse, kust seemned leiti, rajas Juudamaa kuningas Herodes Suur vahetult enne meie aega.

Tollal kasvas Juudamaal tuhandeid datlipalme, kuid umbes 500. aastaks oli see taim välja surnud. Piirkonnas tänapäeval kasvavad palmid on sisse toodud muu hulgas Egiptusest.

Solowey sõnul on pildil olev väike datlipalm ainus oma liigi esindaja Iisraelis.